Meredeken emelkedő borárak

Az aszály miatt július végén a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa rendkívüli termésbecslést rendelt el a szárazság hatásainak felmérésére, valamint elkészült az idei évre vonatkozó szőlőár előrejelzés is.

Többször írtunk már arról, hogy az aszálykár egyértelműen érinti az alföldi régiót (az aszályról itt, itt és itt  cikkeztünk). Előre látható volt, hogy a természeti kár a fogyasztói árakon is meglátszódik majd. 

A legnagyobb régió, a Kunsági borvidék gazdái szerint is elengedhetetlen volt, hogy az utóbbi évek árainál sokkal magasabb árakon értékesítsék termékeiket. A borvidék bortermelése több év átlagában 1 millió hektoliter körül alakul. A bor zöme, mintegy ¾-e a belföldi piacon, a mindennapi borfogyasztás keretében talál vevőre (forrás: HNT).

Az árprognózist végül augusztus végén tették közzé, de csak azokra a borvidékekre vonatkozóan, ahol erről a hegyközségi tanács szőlészeti küldöttjei döntést hoztak. Kunsági Borvidék árprognózisa megtekinthető az alábbi linken

A prognózisból kiderül, hogy a Magyarországon megtermelt és értékesített, földrajzi jelzés nélküli, valamint az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borok értékesítési ára mintegy 10%-kal, összesen 25,6 ezer forintra emelkedett hektoliterenként a 2022-es év első nyolc hónapjában, a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva. 

Kövessék Facebook-oldalunkat, ahol naponta találkozhatnak friss információkkal!

https://www.facebook.com/dkmtwine

Fotók: DKMT Wine

Kapcsolódó cikkek