Aszálykár: gyors segítség a gazdáknak

Magyarország kormánya és az agrártárca minden lehetséges eszközzel támogatta a termelőket a nyári aszály miatt kialakult rendkívüli helyzetben. A hosszú ideig tartó általános csapadékhiány miatt az ország jelentős területén súlyos vagy nagyfokú aszály alakult ki. 

A szenvedő alföldi borvidékek 

A Duna és a Tisza közötti területen három egymással összefüggő nagy kiterjedésű borvidék található. A Kunsági, a Csongrádi és a Hajós–Bajai borvidék egyaránt sík, többnyire homokkal, itt-ott lösszel borított területen fekszik és jelentősen megsínylette a jelenlegi helyzetet. 

Idén különösen száraz nyarat zártunk, az ország területén az Alföldet érintette legjobban az aszály okozta pusztítás.  A csapadékot hozó ciklonok elkerülték Magyarország területét, a lehulló csapadék nagy része pedig csak a Dunántúlt érintette. A szeptemberi, csapadékos időjárás a gazdák szerint jól jött, bár ennek a szőlőt szüretelők nem igazán örültek, a mostani esőzés a folyamatban lévő szüretekre és az okozott károkra sincs már semmilyen hatással.

Emlékeztetőül, a kormány aszálykár elleni öt pontos intézkedéscsomagjának tartalma: 

  1. Hitelmoratórium: 2022. szeptembertől 2023 végéig áll rendelkezésre a mezőgazdasági vállalkozások, így a szőlőtermesztéssel foglalkozó gazdák számára is a beruházási és forgóeszközhiteleire.  A gazdák dönthetnek arról, hogy élnek-e a lehetőséggel.
  2. Hárommilliárd forintos támogatási keret takarmányszállításra a bajba jutott gazdáknak.
  3. A mezőgazdasági területek öntözését kiszolgáló állami öntözőművek megnövekedett energiaköltségének támogatására 1,4 milliárd forintos többlettámogatás.
  4. A mezőgazdasági, így a szőlészeti termelők ismét benyújthatták a rendkívüli vízhasználati igényükre vonatkozó kérelmeiket, és ezeket a hatóság automatikusan engedélyezni fogja.
  5. A biztosítók aszálykárok felmérésére és a károk kifizetésére vonatkozó eljárásainak felgyorsítása. A biztosítóknak a kár bejelentésétől számítva 14 nap alatt folyósítaniuk kell a gazdálkodók számára megítélt összeget.

Forrás: AM Sajtóiroda / Nagy István agrárminiszter Facebook oldala

Kövessék Facebook-oldalunkat, ahol naponta találkozhatnak friss információkkal!

https://www.facebook.com/dkmtwine 

Kapcsolódó cikkek