Bács-Kiskun megyében is aggódnak a termelők

Augusztus végéig mindösszesen 10-15 milliméternyi csapadék hullott Bács-Kiskun megyében két hónap alatt, így milliárdos nagyságrendű  az aszálykár.

A szőlő szenvedett, a fiatal ültetvényeken szinte alig voltak levelek. Felperzselődtek, megégtek, végül pedig lehullottak. Akasztón a szőlőműveléssel legalább 200 család foglalkozik, legalább ezer embert érintett közvetlenül az aszály okozta természeti kár. Sokan ugyan megpróbálkoztak az elárasztással, de sajnos ez is csak egy-két napos megoldást jelentett.

Nem volt jobb a helyzet Kecskeméten és környékén sem. Kecskeméten a 2022. januártól augusztus végéig lehullott csapadékösszeg nem érte el a 190 mm nagyságot, miközben 2020. január és augusztus között 432 mm, 2021 ugyanezen időszakban pedig 315 mm csapadékot mértek. Ez a mutató 2022-ben mindösszesen 100 és 130 mm között alakult.

Habár a szeptember közepétől jellemző esőzéseknek köszönhetően a mezőgazdasági aszály mindenütt megszűnt az országban (a talajok felső 20 centiméteres rétege jellemzően telített vagy ahhoz közeli állapotban van),  a szőlőtermelő gazdák esetében a kimutatható aszálykárokon ez már nem tud enyhíteni.

Kövessék Facebook-oldalunkat, ahol naponta találkozhatnak friss információkkal!

https://www.facebook.com/dkmtwine

Fotók: Wikpedia Commons

Kapcsolódó cikkek