Kunsági borvidék

Kunsági borvidék, a homoki borok hazája

A Kunság név a végtelen síkságot, a távolban tündöklő látóhatárt és a botjára támaszkodó pásztort idézi meg, azonban ebben a térségben borokat is készítenek. 23300 hektáros szőlőültetvényével a legnagyobb kiterjedésű hazai borrégió, ahol már a középkorban is hagyománya volt a szőlőtermesztésnek. Mivel a szőlő homokos talajon terem, gyakran nevezik az itt készített isteni nedűt homoki bornak.

 

Tömegesen készítenek borokat

A Kunsági borvidék délen a szerb határtól indul, északon majdnem Budapestig húzódik. Bár a környék már régóta ismert a nagy borászatairól, amelyek tömegesen készítenek borokat, manapság van néhány érdekes borászat, amire érdemes figyelni, mint például a Szentpéteri Pincészet. A régió leginkább a könnyű, aromás és gyümölcsös borok készítéséről ismert, amelyek azonnal fogyaszthatók, vagyis nem érleltek.

Kunsági borvidék Forrás: Wikipédia
Kunsági borvidék Forrás: Wikipédia
Kunsági borvidék Forrás: hellovidek.hu
Kunsági borvidék Forrás: hellovidek.hu

A Kunság jóval több, mint egy pusztaság

A Kunsági borvidék domborzata viszonylag sík, éghajlata pedig kontinentális forró, száraz nyarakkal és hideg, fagyos telekkel. A napi hőmérséklet-ingadozás is nagy. A napsütéses órák átlagon felüli száma lehetővé teszi a szőlő tökéletes érését. A kunsági talaj túlnyomórészt meszes homokból áll, löszös-agyagos lerakódásokkal, réti talajokkal és gyepekkel. A térség híres a Vadkerti-tóról, a Kiskunsági Nemzeti Parkról, a Bugaci Pásztormúzeumról és a szüreti fesztiváljairól. A szőlőt a Kunsági borvidékre annak idején főként a futóhomok megkötésére telepítették, mert a szőlő más növényekkel ellentétben képes boldogulni az ilyen típusú talajban. Ráadásul a homokban lévő szőlőültetvények nemcsak megakadályozzák a futóhomok terjedését, hanem a magas kvarctartalmú talaj további előnyöket is nyújt: egy veszélyes kártevő, a szőlők gyökerein élősködő szőlőtetű (filoxéra) nem képes rajta megélni.  

Kunsági borvidék területe (17-es térkép részlet) Forrás: Wikidédia
Kunsági borvidék területe (17-es térkép részlet) Forrás: Wikipédia

Közel százféle szőlőfajtát termesztenek 

Ez a borvidék az Alföld legnagyobb borrégiója, ahol olyan gyümölcsös és fűszeres borokat készítenek, mint a cserszegi fűszeres és a generosa. A könnyű, fehér asztali- és tájborok mellett jófajta vörösborokat, pezsgőket és borpárlatokat szintén előállítanak a borosgazdák. Van is miből, hiszen közel százféle szőlőfajta terem ezen a területen. A már említett cserszegi fűszeres és a generosa mellett cabernet sauvignon és cabernet franc, ezerjó, izsáki és kadarka, kékfrankos és kövidinka, rajnai rizling és rizlingszilváni, olaszrizling és zweigelt egyaránt megtalálható itt. A kevesek által ismert aletta és a bianca szintén megterem a régióban. A helyi borok illat- és zamatgazdagok, lágy és a savas borstílusban készülne.

Kunsági Borvidék Forrás: Budapest.com
Légifotó egy tipikus a Kunsági borvidéket jellemző településről (Ceglédbercel) Forrás: WikiPédia

Kapcsolódó cikkek