Hajós-Bajai borvidék

Magyarország számos szőlőültetvényével és világhírű szőlőjével kiváló úticél mindazoknak, akik minőségi helyi borokat szeretnének megkóstolni. A magyar bortermelésre joggal lehetünk büszkék, hiszen hosszú múltra tekint vissza és számos kulcsfontosságú régiónak megvan a maga sajátos borváltozata.

Változatos terepek jellemzik

A Hajós-Bajai borvidék az ország déli részén, a Telecskai-dombságtól északra fekvő magyar borrégió. Nyugatról a Duna, északról és keletről a folyó homokos hátságai határolják. A térséget változatos terepek jellemzik, amelyek kiváló feltételeket biztosítanak a szőlőtermesztéshez és a minőségi borkészítéshez. A dombok és a tátongó völgyek ideális helyszínei a szőlőültetvények telepítésének. A régió 150 méteres tengerszint feletti magasságban helyezkedik el. Történelmi források azt mutatják, hogy a Hajós-Bajai borvidéken a borászat története szorosan összefügg a halászattal. A 18. század folyamán németek telepedtek le itt, és magukkal hozták borkészítési szakértelmüket. Ma a borvidék két alrégióra, Hajósra és Bajára oszlik. 

Bajai városháza Forrás: WikiPédia
A hajósi pincefalu madártávlatból Forrás: WikiPédia
Forrás: Koch pincészet

Rengeteg napfény

A Hajós-Bajai borvidék éghajlata kontinentális, forró nyárral és hideg téllel. A térség alacsony tengerszint feletti magassága miatt a tavaszi és őszi hónapokban gyakori a fagy. A régió átlaghőmérséklete 12 Celsius-fok, az éves átlagos napsütéses órák száma meghaladja a 2000-et. Talaja túlnyomórészt agyagos homokréteg, barna erdőtalaj, csernozjom, réti és hordaléktalajokkal. A Hajós-Bajai régió domborzatának következtében az itteni borok lágyak és alacsony savtartalmúak. Különféle borokat állítanak elő, beleértve a száraz boroktól a jégborokig. A legtöbb könnyű, gyümölcsös és friss, néhány fűszeresebb aromájú.

Különleges terrior

A vidék jellegzetes terroirja a pleisztocén hidegkorszakaiban létrejött lösz. Ez egy szél által fújt üledék, amely finomabb szemcsékkel rendelkezik, mint a homok, és enyhén agyagos. Karbonáttartalma kiválóan alkalmas szőlőtermesztésre. Az egyedülálló terroirt tükrözik a Hajós-Baján készült borok, amelyek kis mennyiségben készülnek és határozottan különböznek a többi magyar borvidék boraitól. Közismerten fűszeresebbek, a vörösborok pedig rendkívül melegek. Ezek a vörösborok a régió legelismertebb borai. A kékfrankos, cabernet sauvignon, zweigelt, bianca, cserszegi fűszeres, chardonnay és királyleányka szőlőfajta egyaránt megterem erre. 

 Mit érdemes itt megnézni?

Baján a Szentháromság tér számos történelmi épületnek és műemléknek ad otthont. A tér egyik leghíresebb látványossága az 1873-ban megszűnt Óvárosi Városháza. Az épület pincéjében található a Magyar Borok Háza, amely a határon túli magyar borászok széles skálájának boraival büszkélkedhet. A bajai Petőfi-sziget Petőfi Sándor költőről kapta a nevét. Baja központjával a Sugovica folyón átívelő Petőfi Sándor híd köti össze, amely Magyarország egyik legcsodálatosabb hídja. A Petőfi-sziget egy paradicsomi sziget és számos tevékenységet kínál, beleértve a vízi sportokat és az úszást.

Kövessék Facebook oldalunkat, ahol naponta találkozhatnak friss információkkal!

https://www.facebook.com/dkmtwine

Egy kis bajai Forrás: WikiPédia
Chardonnay szőlő Forrás: WikiPédia
A hajósi pincefalu közelről Forrás:WikiPédia

Kapcsolódó cikkek