A HÓNAP BORA Rebus – Merlot

Rebus – Merlot, cabernet sauvignon 2018 – Vinarija Reljić

Palic Kanjiški put 66, Palić 24000, Szerbia

A Wine Vision 2022 rendezvény egyik legizgalmasabb eseménye volt Caroline Gilby Master of Wine mesterkurzusa. A kóstolón bemutatásra kerülő borok között volt a A Reljić Borászat bordeauxi házasítása is. Merlot és cabernet sauvignon érett részben új kishordókban, 12 hónapon keresztül. A termelő igen elegáns stílusban tudta ezt a tételt elkészíteni, holott nem egyszerű feladat ebből a két magas tannintartalmú borból ilyen remek arányokat kicsikarni.

Maga a pincészet 2015-ben alakult, rozé -és vörösborok alkotják kínálatukat. Hobby borászatként indultak, de Palics környékének remek termőhelye egyre elkötelezettebbé teszi a tulajdonosokat. Palicsi-tó a turisták körében talán kevésbé ismert szőlőjéről és borairól, pedig komoly szerepet játszik a Kárpát-medence életében már évszázadok óta. A tó 17 km hosszan látogatható partja valóban sokakat vonz évről-évre, de érdemes a bor és gasztronómia oldaláról is elmélyedni a régióban.

A bor megjelenésében már komoly értékeket ígér. Fiatalos, mély bíbor színe és erőteljes viszkozitása ezt támasztja alá. A termőhely az alföldi löszlepelnek a legdélebbre nyúló része, ami savakban elegáns, de tanninban is erőteljes vörösborokat képes adni. A szőlő beérésével szinte egyik évjáratban sincs probléma, így az alapanyag rendszerint igen érett és egészséges. Ezt érezzük már a bor illatában is. Tele piros- és feketebogyós gyümölcsökkel, izgalmas fűszerekkel, a hordós érlelés nyomán vaníliás, szerecsendiós jegyekkel alátámasztva. Illatában érezhető, hogy a bor még nem érte el fejlődése csúcsát, bőven találunk benne friss gyümölcsös és hordóból származó aromákat. Szájban a bor rendkívül gazdag. Savai nem túlzóak de elevenek. Alkoholtartalmát szépen kiegyensúlyozzák, pedig az alkoholtartalom magasnak mondható. Tannintartalma érett szőlőre utal és kiváló hordóhasználatra. Szerkezete erőteljes és remek, de semmi nem nyomja el a bor gazdag aromatikáját. Teste nagy, tapintási érzete szinte selymesnek mondható, utóíze hosszú.Kiváló bor, nem véletlen, hogy nemzetközi színtéren is komoly sikereket ért már el.

Kövessék Facebook-oldalunkat, ahol naponta találkozhatnak friss információkkal!

https://www.facebook.com/dkmtwine

Kapcsolódó cikkek