Szőlészet-borászati oktatás a Vajdaságban

A szerbiai hagyományos akadémiai oktatási rendszer csak olyan képzést ismer el, amely szűken a szőlészetre vagy az élelmiszer-technológiára (amely magában foglalja a borászati technológiát) összpontosít. A borászati szcéna fejlődése azonban teret nyitott számos olyan, más szakmai profilt és ismereteket igénylő foglalkozás számára, amelyeket a hagyományos iskolai intézmények klasszikus tantervei nem fednek le. Ezek közé tartoznak a borkereskedők, borszakírók, sommelier-k, a HORECA szektor szakemberei is.

Az elmúlt években számos borászati képzést nyújtó iskola, akadémia és egyéb informális intézmény nyílt a Vajdaságban is. Most már azok is tanulhatnak a borok világáról, akik, mint borkedvelők vagy a bor értékesítésével kapcsolatba kerülve szakmai indíttatásból állnak be a sorba.

Borislav Mihajlovic – Mihiz Szakközépiskola (Srednja stručna škola “Borislav Mihajlović Mihiz) 

2009 óta folytat borászati oktatást a Borislav Mihajlovic – Mihiz Szakközépiskola. Az ürögi (Irig) intézmény különlegessége a több órás gyakorlati oktatás, amely alatt a szőlészeti, borászati szakirányt élőben is gyakorolhatják a nebulók. A duális modell szerinti oktatás lehetősége szintén adott a Szerémség szívében, a Tarcal-hegység (Fruška Gora) déli lejtőin működő középiskolában, hiszen a környéken több neves borászat is megtalálható, akik bátran alkalmazzák a helyi ifjoncokat. A képzés ideje alatt a tanulók gyakorlatban alkalmazható tudásra tesznek szert valós vállalati munkakörnyezetben is.

Szabadkai Vegyészeti-technológiai Iskola (Hemijsko-tehnološka škola Subotica)

A 2021/2022-es tanévben egy újra induló magyar nyelvű duális szakirány is  a nyolcadikosok rendelkezésére áll, nevezetesen a szabadkai (Subotica) Vegyészeti-Technológiai Iskolában induló négyéves szőlész-borász szak.   A mintegy 7000 négyzetméteres impozáns épület egyben a város egyik legkiemelkedőbb kulturális öröksége is, amelynek falain belül amezőgazdaság, élelmiszergyártás és feldolgozás szakirány kísérleti tagozataként induló szőlész-borász szaktól sokat várnak a szakemberek és a Magyar Nemzeti Tanács is. A szakirány évekkel ezelőtt már bizonyított, hiszen díjnyertes tételeket sikerült megalkotni a szabadkai tanulók munkájának köszönhetően.

Szabadkai Vegyészeti-technológiai Iskola (Hemijsko-tehnološka škola Subotica)

https://www.magyarszo.rs/hu/2989/tarka/142355/Bor%C3%A1sztanul%C3%B3ink-sikere.htm 

A borászati oktatás témakörében, mint érintett oktatási intézményt a vajdasági EDUCONS egyetem munkatársait kértük fel, hogy tájékoztassanak a szőlészet-borászat oktatás jelenlegi helyzetéről.

A borvilág hallatlanul gyorsan változik. A Kárpát-medence bortermelő országai hátrányban vannak ma is a tengerentúli vagy éppen tradicionális termelő régiókkal szemben. Az elmúlt harminc évben – más-más okok miatt – de többnyire mindenütt újra kellett építeni a minőségi bortermelés alapjait. Ennek elengedhetetlen része az oktatás. Jó szakképzés és jó esetben felsőfokú képzés nélkül sem a termelés, sem a kereskedelem, sem a vendéglátás nem képes fejlődni.

Educons

A vajdasági EDUCONS Egyetem projektmenedzsere Vladica Vojinović és Nevena Djokić, szakértő borászt kérdeztük a témában. Nevena Djokić az alábbiakban fejtette ki véleményét, mint az Edu Wine projekt keretében résztvevő szakember.

Hogyan látja a fiatalok tanulási hajlandóságát a szakmában? Érdekli-e a fiatalokat a borágazat?

Az elmúlt években érezhetően nőtt a borászat iránt érdeklődő fiatalok száma. Többnyire a formális oktatás befejezése után kezdenek nyitni a terület felé, így egyre többen jelentkeznek olyan tanfolyamokra, mint a sommelier képzés és borturisztikai tanulmányok. De ide tartoznak a bor és a kulturális vonatkozásait előtérbe helyező témák is.

Milyen problémákkal szembesülnek azok a diákok, akik a szakközépiskolai vagy felsőoktatásban tanulnak?

Az iskolák minden évben szembesülnek a beiratkozó diákok alacsony létszámával. Az intézmények nagyon jó oktatási és munkakörülményekkel rendelkeznek, a diákoknak van lehetőségük mikrovinifikációban saját boraikat is elkészíteni. A propaganda azonban nagyon gyenge lábakon áll. Nem ismerik a lehetőségeket, nincs olyan működő platform, ahol az iskola lehetőséget kaphatna a bemutatkozásra. Ami az Újvidéki Egyetem felsőoktatását illeti, a borászok a Műszaki Karon, a szőlészek pedig a Mezőgazdasági Karon kapnak képzést, így nincs olyan program, amely egyesítené ezt a két szakmát. Ez, ha a világ legmagasabb színvonalú képzését kínáló intézményeit nézzük, komoly hátrányt jelent.

Manapság minden szakmában komoly hangsúlyt kap a duális képzés. Van-e lehetőség a duális képzésre a régióban?

A régióban szükség van a duális képzésre, különösen a felsőoktatásban. Duális képzés nélkül a hallgatók nem rendelkeznek megfelelő tapasztalattal ahhoz, hogy bekapcsolódhassanak a termelésbe. Ez önmagában megnehezíti az elhelyezkedésüket. A jövőben a hangsúlyt a képző intézmények és a termelők összekapcsolására kell helyezni, ez nem is lehet kérdés. A borászatok bevonása ilyenformán a képzésbe ma már elengedhetetlen.

Milyenek a szakirányú tanulmányokat folytató fiatal diplomások elhelyezkedési kilátásai?

A szakirány elvégzése után a hallgatók a régió számos borászatában kereshetnek állást. Ez nem kizárólag magára a bor termelésére, de a borturisztikai lehetőségekre is kiterjed. Emellett kormányzati ösztönző programok is léteznek azok számára, akik saját borászatot szeretnének indítani. Magyarország és Szerbia olyan desztinációk, ahol a borágazat növekedése várható a jövőben is, így a diákok számára jó döntés időt és energiát fektetni a borászati tanulmányokba. Tágnak mondhatjuk a lehetőségeket.

Nagy vonzerőt jelent a külföldi munkavállalás? Sok diák folytatja vagy fejezi be külföldön tanulmányait, ha az otthoni képzésben már van tapasztalata?

A külföldi tapasztalatszerzés nagyon kívánatos, ma már sok példát látunk ebben a körben is. A tudásmegosztást és tapasztalatszerzést nagyon fontosnak tartjuk minden induló vállalkozó vagy munkavállaló számára. Az Európában jól ismert régiók borászatai gyakran nyitottak a borászatban dolgozni vágyó fiatalok fogadására, különösen a szüreti szezonban, amikor fokozottan nagy igény van a munkaerőre. Vannak olyan programok, amelyek lehetővé teszik a diákok számára, hogy ilyen szakmai gyakorlatra menjenek, de nem ritka, hogy a fiatal szakemberek maguk keresik meg azokat a borászatokat, amelyekkel együtt szeretnének dolgozni, és közvetlenül velük veszik fel a kapcsolatot. Mindenki, aki külföldön volt szakmai gyakorlaton, rengeteg inspirációval tér haza, és a külföldön szerzett tudást megbecsülik, így az illető jól jegyzett az országa munkaerőpiacán.

Melyek a legvonzóbb úti célok a fiatal borszakemberek számára?

A jól ismert európai régiók, mint Olaszország, Franciaország, Spanyolország mellett a fiatal szakemberek gyakran döntenek úgy, hogy Ausztráliába, Új-Zélandra, Kaliforniába és Dél-Afrikába utaznak, hogy bővítsék tapasztalataikat.
Amit mi szeretnénk ösztönözni, az a szomszédos országok szakembereinek cseréje, tekintettel arra, hogy ezekben az országokban a borválaszték nagyon hasonló, sőt néha pontosan ugyanaz, mint nálunk. Érdekes lehet az itteni kapcsolatok kialakítása során a résztvevők számára, hogy láthatják, hogyan válaszolnak ugyanazokra a kihívásokra a szakemberek. Hogyan reagálnak nagyjából azonos körülményekre a szőlőfajták, milyen eltérő vonásokat mutatnak a termelés során. A fejlődő országok számára nagyon fontos, hogy tanuljanak a szomszédjaiktól, és így is tudják segíteni a régiók borainak minőségi javulását.

A Szerbiai Sommelier Szövetség (SERSA), amelynek tagjai a Vajdasági Sommelier Szövetség és a Šumadija Sommelier Szövetség, 2003 óta szervez és tart sommelier kurzusokat. A szerbiai sommelier-k komoly részt vállalnak itt is a borkultúra terjesztésében, ami összeségében – mint szerte a világon – elősegíti a magasabb minőségű borok megszületését is. A termelői oldal, akárcsak a vendéglátás otthon és külföldön, egyaránt megköveteli a magas szinten képzett szakembereket. 

A közelmúltig a professzionális sommelier tanfolyam volt az egyetlen olyan borászati képzés, amelyen a szerbiai borbarátok részt vehettek. A SERSA tagja az ASI Nemzetközi Sommelier Szövetségnek. Fontos hangsúlyozni, hogy a képzési program megfelel az ASI programjának, így a SERSA sommelier bizonyítványai nemzetközileg elismertek. Eddig közel 1.000 ember végzett professzionális sommelier tanfolyamot, míg több mint 2.500 borkedvelő hallgatta eddig a kurzusokat. A tanfolyamokat Belgrádban, Újvidéken és Kragujevácon tartják.

Az oktatás több szinten folyik: professzionális sommelier-knek szól. A világ borvidékei és szőlőfajtái mellett természetesen Szerbia borai, a felszolgálás, bor- és ételpárosítások is a tananyag részét képezik. Négy szinten történik az oktatás és a kurzus végén hivatásos sommelier válik a sikeresen vizsgázó hallgatóból.

A Sommelier Szövetség rövidebb kurzusokat is kínál borkedvelők, igényes fogyasztók számára. Ezek a 15-20 órás kurzusok bevezetik az érdeklődőket a borkóstolás világába, megismertetik őket az alapvető, borkóstolásnál használt fogalmakkal, a borleíró nyelvvel és a legfontosabb borstílusokkal.

SZERB BORAKADÉMIA

Http://Vinskaakademija.Com/

Ezt az intézményt 2015-ben alapították Sremski Karlovciban. A tanfolyamokat is itt tartják, így a vajdasági érdeklődők könnyen látogathatják az órákat. Mint a Wine and Spirit Education Trust társintézménye (Approved Programme Provider), a hallgatók WSET Level 1. és Level 2. kurzusokon vehetnek részt.

WSET 1 – A WSET tanterv szerinti tanfolyam elemi ismereteket nyújt a borbarátok és mindazok számára, akik a vendéglátóiparban/borszakmában teszik első lépéseiket. A tanfolyam célja olyan ismereteket adni, amelyek a borkészítés, borkereskedelem és borfogyasztás alapjait foglalja magába. 

WSET 2 – A tanfolyam a borok szerelmeseinek és olyan szakembereknek szól, akik már rendelkeznek bizonyos alapismeretekkel a borokról. Az oktatás célja megismertetni a tanulókkal azokat a tényezőket, melyek hatással vannak a borok minőségére, stílusára és végső soron az árára. Központi téma a címkeismeret és értelmezés, borleírások készítése a borok leglényegesebb tulajdonságaira alapozva, a borfelszolgálási ismeretek elsajátítása és a bortárolásra, borkészletekre, étel- és bor harmóniájára vonatkozó ismeretek is.

A nemzetközi WSET képzések nagy előnye, hogy aki idegennyelvű vizsgát tesz, az a vizsga letételét tanúsító oklevelet Londonból kapja meg. Ez utat nyit ahhoz, hogy a sikeres Level 3. vizsga után külföldön folytassa a tanulmányait. Közép-Európában Ausztriában (Ruszt, Bécs), Svájcban és az itáliai Firenzében is szerveznek Level 4. szintű képzéseket. Az itt végző hallgatókat nemzetközi szinten is jó lehetőségek várják a munkaerőpiacon.

 

Kapcsolódó cikkek