Hajdújárási Szüreti Napok

Szeptember 16. és 18. között már 54.alkalommal kerültek megrendezésre a hagyományos Szüreti napok Hajdújáráson (Hajdukovo). A háromnapos program keretén belül a szürethez méltó programokkal, kiállítással és további izgalmas kísérő eseményekkel várták a látogatókat. A színes programok mellett finom ételekkel és természetesen kiváló borokkal is szolgáltak a vendégeknek.

Az 54 éves hagyománnyal rendelkező eseményt Nosziján Sándor álmodta meg. A köztiszteletben álló tanító fontosnak tartotta, hogy a kemény munkát követően a termelők szüretkor megünnepelhessék a termést. A Hajdukovói Napok szervezőbizottságának döntése értelmében az esemény megálmodója Nosziján Sándor posztumusz díszpolgári címben részesült.

Sövény Rudolf szabadkai önkormányzati képviselő a megnyitón elmondta, miszerint  több fejlesztés is megvalósult az elmúlt időszakban Hajdújáráson. A Szabadka-Szeged vasútvonal szerbiai része már teljesen elkészült, el is indult már a közlekedés, amely nagyban segíti majd a helyi lakosok életminőségét és a termelők munkáját. 

Meglepő módon idén az időjárási viszontagságok ellenére is szépen fejlődött a szőlő, nagyon finom must készült – mondta Somogyi Tímea, hajdújárási termelő, akinek a portékái igen kelendőek voltak.

A rendezvény gyümölcsszentelő szentmisével kezdődött, ezt követően a tematikus programok mellett Maurer borokat kóstolhattak a vendégek, megismerhették azt a sajátos életfilozófiát, ami mentén Maurer Oszkár a borait és ételeit is készíti. A 8 hektár területen évi 40.000 palack bort előállító Borudvar Pincészet (Vinski dvor) kínálata idén is egyedülálló volt, a látogatóknak lehetősége nyílt a helyi borkülönlegességek kóstolására és megvásárlására is. A fehér borok között a chardonnay, rizling italico, sauvignon blanc és az ezerjó, a vörösek között pedig a cabernet sauvignon, merlot,pinot noir és a portugieser kapta a legnagyobb figyelmet. 

Sokak figyelmét lekötötte az egyik legrégebbi kadarkaültetvényről, (mely Maurer Oszkár nevéhez köthető) származó Kadarka. A kadarka szerény bor, ellentétben a cabernet sauvignonnal, ami úri bánásmódot követel. A kadarkát épp ezért meg kell tudni szólaltatni, hellyel illik kínálni, biztatni. A kadarkát nem szabad ostorral nevelni, azaz hagyni kell a szüreti vizsgán: feleljen a saját szavaival, a kedve szerint, a megkapott gondoskodás mértékével. Aki csak teheti, kóstolja meg és ne felejtsen el mellé fogyasztani a helyi csöregéből!

Fotók: Wikpedia Commons / Facebook

Kapcsolódó cikkek