Karlóca büszkesége: Vinarija Kiš

Karlóca (Sremski Karlovci) központjában szinte minden épület műemlék és egyúttal több tucat borpincének adnak helyet. 

1801 óta Vinarija Kiš

A Kiš Pincészet története az 1800-as évekre nyúlik vissza, az első szőlőültetvényeket 1801-ben vásárolta a Kiš család. A családi dokumentumok szerint az első szüretelésre 1830-ban került sor. Azóta is töretlenül termesztik a szőlőt és készítik a borokat, annak ellenére, hogy a 19. és 20. században is több nehézséggel kellett a pincészetnek szembenéznie (nagy filoxéria járvány, történelem viharai). A borkészítésben az első komoly elismerést 1991-ben kapta a Vinarija Kiš, amikor is megnyerte az Újvidéki Vásár nagy aranyérmét a legjobb fehérborért. Az elmúlt évtizedben a pincészet folyamatosan fejlesztett és bővítette termelését, 1993-ban rajnai rizlinget telepítettek később pedig merlot szőlőket is. A Vinarija Kiš egyik kiemelkedő szereplője a Fruška gora-i szőlészet-borászat szakmának, minőségi munkájukat pedig folyamatos elismerések, díjak bizonyítják.

A Vinarija Kiš környék szerte ismert bortípusokat készít, de világfajtákat is megformálnak. Kiemelkedő a Misterija fehér bora, amely a citrusfélék friss és fényűző illatával, tiszta és határozott szerkezetével kihagyhatatlan választás a pincészet kínálatából.  

Sokak, főként a fiatalabb generáció kedvence a Grašac beli. Egy fiatalos, üdítő és puhának ható borról beszélünk, amely az érett alma és citrusok illatával, fehér virágjegyekkel kombinálva kápráztat el. Figyelem, a bor igen hosszan tartó lecsengéssel rendelkezik.

A helyi portugieser-t (Kiš Portugieser) is kötelező megkóstolni, a szakmai vélemények szerint ez az egyik legjobb portugieser Szerbia szerte. 

A borászat címe, elérhetősége:

Cím : Karlovačkog Mira 46, 21205 Sremski Karlovci

Telefon : +381 (0)21 882880

Mobil : +381 (0)62 461046

E-mail : info@vinarijakis.com

Kövessék Facebook oldalunkat, ahol naponta találkozhatnak friss információkkal!

https://www.facebook.com/dkmtwine

Fotók: Wikpedia Commons / vinarijakis.com/

Kapcsolódó cikkek