A bermet városa, Karlóca

Mesebeli városka, nevezetesen Karlóca (Sremski Karlovci), a bor városa is (sokak szerint a szerb bor fővárosa) kihagyhatatlan minden borkedvelőnek. Újvidéktől délkeletre mindösszesen 11 km autóútra található Karlóca, amely mára már gyakorlatilag Újvidék elővárosa.

Karlóca sokak számára bakancslistás város, borászati szaktekintélyek sokaságát találhatjuk meg a szerény, Szerbián kívül szinte alig ismert kisvárosban, melyet a bor és a szőlő éltet.

A legrégebbi: Živanović Pincészet (Vinarija Živanović)

A neves Živanović család által üzemeltetett méhészeti múzeum mellett ma is működő méhészet és borászat is található. A 150 éves családi méhészet idővel a borászattal is foglalkozni kezdett és milyen jól tették! A családi pincészet többek között ún. bermetet is készít, ami egy helyi specialitás, amely szerémségi vörösbor és a Fruška gora hegyei között növekvő 20 féle gyógynövény párlatából készülő likőrféleség. Manapság készítik fehérborból, sőt már rozé kínálatban is szerepel. 

A Vajdaságban járva látogassanak el Karlócára, ahol első kézből megkóstolhatják ezt különlegességet! A Živanović család már évtizedek óta készíti ezt az italkülönlegességet, tehát semmiképpen se hagyják ki, garantáltan rabul fogja ejteni Önöket!

A borászat címe, elérhetőségei:

 http://museumzivanovic.com/

 +381 63 528155

 muzejpcelarstva@gmail.com

Kövessék Facebook oldalunkat, ahol naponta találkozhatnak friss információkkal!

https://www.facebook.com/dkmtwine

Fotók: Wikpedia Commons

Kapcsolódó cikkek