Csongrádi borturizmus

Csongrádi borvidék: megannyi rejtett kincs hazája

Kinyitni egy üveg magyar bort olyan, mint egy nagy történelmi titkot feltárni olvasható a Wine Folly magazin cikkében, amelyben kiemelik, hogy a magyar borkultúra Európa élvonalához tartozik. Hazánkban számos, méltán híres borvidék található, ezek egyike a nagy múlttal bíró Csongrádi, amelynek lenyűgöző tájait mintha csak szőlőtermesztésre „találták volna ki”. Borai felveszik a versenyt az egri, a kunsági, a szekszárdi vagy a villányi borvidéken készült borokkal. A Csongrádi Kadarka, a Csongrádi Cabernet, a Csongrádi Kékfrankos és a Pusztamérgesi Olaszrizling csupa olyan bor, amelyek a gyümölcsösségükkel könnyedén híveket szereztek maguknak, és akár a borvilág következő sztárjaivá válhatnak. Talán nem is telik olyan sok időbe, hogy ez bekövetkezhessen. 

Megéri az Alföldnek ezt a részét is felfedezni

A 18. században történt szőlőtelepítés alapozta meg a Csongrádi borvidék hírét, amely számos díjnyertes borral dicsekedhet. Dr. Feyér Piroska A szőlő- és bortermelés Magyarországon 1848-ig című könyvében Csongrád vármegye borai közül a kadarkából készített vörösbort emeli ki. Napjainkban is ez a szőlőfajta a Csongrádi borvidék egyik büszkesége, a belőle előállított borok  pedig az országhatárokon kívül is ismertek, így nem véletlenül került be a Csongrád Értéktárba. 1986-ban Csongrád kiérdemelte a Szőlő és a Bor Nemzetközi Városa kitüntető címet, ami már önmagában elegendő ok arra, hogy a borturisták a vidékre látogassanak. A Csongrádi borvidék több neves borásszal dicsekedhet; szánjunk rá időt, fedezzük fel ezt a régiót, és keressük fel a nevesebb pincészeteket! Csongrádon kopogtassunk be a Bodor Martin Családi Borászatba és az Ungerbauer Családi Pincészetbe. A Bodor család borai bioszőlőkből készülnek, vagyis teljesen vegyszermentes gyümölcsállományból, az Ungerbauer családi rozéi pedig közel két évtizede az Országos Rozé Borverseny dobogósai között szerepelnek. Kiskundorozsmán az Ujvári Pincészetben, Ásotthalmon a Tóth Pincészetben, Szegeden a Zádori Pincészetben, míg Hódmezővásárhelyen Balogh Árpád kézműves családi borászatában érdemes elidőzni. Augusztusban kóstoljuk végig az első ízben 1997 óta minden év augusztusában megrendezett Csongrádi Borfesztivál borait. Az utóbbi két évtizedben a rendezvény a város egyik legmeghatározóbb programjává vált, és a borturisták számára a vidék vonzerejének növelését is szolgálja. Bár a Szegedi Borfesztivál a koronavírus-járvány miatt tavaly és tavalyelőtt sajnos elmaradt, a hosszú múlttal büszkélkedő rendezvény 2022 augusztusától ismét várja a látogatókat. Ősszel egy különleges atmoszférájú fesztivál, a Bortér Szeged szórakoztatja a nagyérdeműt a Dóm téren. Azonban a vidék nem csak nyáron és télen lehet vonzó a borturisták számára, hiszen a pincészetek egész évben nyitva tartanak. 

Feltáratlan gyöngyszem

A lakosság és a borfogyasztók a Csongrádi borvidéket kevésbé ismerik: ez egy rejtett kincs, amely sok titkot és felfedeznivalót tartogat. Még nem özönlötték el a turisták, ezért itt békében és nyugalomban szentelhetjük időnket a bornak. A napsütéses órák átlagon felüli száma természetesen pozitív hatással van a szőlőtermelésre, valamint a szőlő minőségére, ami jelentősen magasabb cukortartalommal bír az egyéb szőlőkhöz képest. Ezen a borvidéken a kövidinka, a kunleány, a cserszegi fűszeres, az olasz- és a rajnai rizling, a kékfrankos és a zweigelt szőlőfajták dominálnak, és itt rejlenek hazánk legöregebb ligeti szőlőtőkéi. A homokos talajjal rendelkező területek borait az emberek hajlamosak méltatlanul alulértékelni, holott a kutatások megerősítették, hogy az itt termelt borok versenybe szállhatnak más neves borvidékek boraival. 

A feltörekvő borosgazdák felismerték a borturizmus ezzel kapcsolatos jelentőségét, ezért borutakat szerveznek, és pincelátogatással egybekötött borkóstolókat tartanak, ami meghatározó lépés lehet a vendégek a borvidékhez történő hozzáállása tekintetében is. A Duna borrégióban – hatalmas területének és a borkészítés kultúrájának köszönhetően – óriási lehetőség rejlik, és ez alól a Kunsági, a Hajós-Bajai mellett a Csongrádi borvidék sem kivétel. 

Látnivalók sokaságát kínálja

A felfedezésre váró Csongrádi borvidék másik vonzereje abban rejlik, hogy seregnyi látnivalót rejt. A régió híres a természetvédelmi területeiről, de hazánk elképesztően sokszínű borvidéke termálvizeiről és gyógyfürdőiről is híres. Csongrád hajdani központját, a Belsővárost élő múzeumként is emlegetik, amit egykor kubikosok, hajósok, halászok és napszámosok népesítettek be. Egy település méretű népi műemlékegyüttesről van szó, amelyet közel negyven 200-300 éves ház alkot. A város híres a Nagyboldogasszony-templomról, a gyógy- és termálfürdőről. A Csongrád Nagyréti Természetvédelmi Terület ugyancsak unikálisnak nevezhető. Sokszínű élővilág jellemzi, többek között védett madárfajoknak ad otthont. A Tisza ezen szakaszán júniusban megcsodálható a kérészek rajzása, azaz a tiszavirágzás. Hódmezővásárhelyen számos műemlékre bukkanhatunk, beleértve a református ó- és újtemplomot, az artézi kutat, a magtárat és az egykori úri kaszinót. Kiszomboron kihagyhatatlan a Rónay-kastély és a középkori rotunda, Szegváron a falumúzeum, a Nepomuki Szent János-szobor és a Kisboldogasszony-templom, Óföldeákon pedig a XIV. századi erődtemplom. Makón több nevezetesség a hagymához és Makovecz Imréhez köthető. Sokan kíváncsiak a Hagymaházra, a Hagymavirág szökőkútra és a Hagymatikum gyógyfürdőre. A város otthont ad a Bérpalota épületének és a Maros Kalandparknak, valamint a Lombkoronasétánynak is. Szeged nevezetességei közé tartozik a Zsinagóga, a Dóm, a Sóhajok hídja, a Deutsch-palota, valamint a különleges formájú Vasalóház és a víztorony. Ópusztaszeren a Nemzeti Történeti Emlékparkot vegyük fel mindenképp a megnézendő látványosságok listájára! 

Kövessék Facebook-oldalunkat, ahol naponta találkozhatnak friss információkkal!

https://www.facebook.com/dkmtwine

Kapcsolódó cikkek