Beszámoló: Pinceszer 2022

Fotó: DKMT Wine

Beszámoló: Pinceszer 2022 

Májusban a budapesti Vajdahunyad vára koccintásoktól volt hangos. A már 4 éve működő Külhoni Magyar Borászok Egyesülete második alkalommal tartotta meg nagyszabású rendezvényét, a Pinceszert. A vajdasági területekről a DiBonis Pincészet, Maurer Oszkár és Sagmeister Ernő jött el boraival a rendezvényre. Boraik egyedisége most is kimagaslott az amúgy is értékes mezőnyből.

Az egyesület 12 taggal azért jött létre, hogy összefogja a Magyarország határain kívül eső magyar borászatokat, ezzel elősegítve a közös szakmai fejlődést valamint, hogy felkutassák és megőrizzék az évszázados hagyományokat.

Az egyesület első szakmai rendezvénye még 2019 novemberében került megrendezésre, azonban a pandémia miatt 3 év kihagyás következett. Így az idei II. Pinceszert hatalmas várakozás követte szakmai körökben. A rendezvényen szakmai előadásokat is tartottak a borászatok képviselői.

Elsőként A Bakator arcai című előadáson a 2017-ben megalakult 7 fős Bakator Szövetség borászai a saját boraikon keresztül mutatták be a bakator szőlőfajtából készült boraikat. A szövetség alapítói Maurer Oszkár, Heit Lóránd, Málik Zoltán, Andrási László, Bencze István, Sass Krisztián, Bartos István, Kovács Pál és Ambrus Lajos. Érdekes diskurzus bontakozott ki azzal kapcsolatban, hogy a bakator fajta karaktere milyen borkészítési eljárások mellett tud igazán megmutatkozni. Maurer Oszkár délvidéki termelő héjon áztatott gyönyörű narancsbort mutatott be, de több termelő a fajtakarakter háttérbe szorulását érzi ennél a megoldásnál. Egy biztos: maga a fajta, amely termesztésének a délvidéki területeken évszázadok óta komoly hagyománya van, a nagy fajtákhoz hasonlóan számos különféle stílusban, nagy minőségben készíthető.

A délután kellemes hangulatban telt, olyan, igazán érdekes különlegességeket is lehetett kóstolni, mint az organikus paradicsom- vagy ananászbor. Azonban a rendezvény tanulsága mindenképp az volt, hogy örvendetes látni, tapasztalni azt, hogy a határon túli borászatok aktívan részt vesznek a magyar borászati körforgásban. 

(Képek: DKMT Wine)

Kövessék Facebook-oldalunkat, ahol naponta találkozhatnak friss információkkal!

https://www.facebook.com/dkmtwine

Fotó: DKMT Wine
Fotó: DKMT Wine
Fotó: DKMT Wine

Kapcsolódó cikkek