Bortermő “oázisok” Bánátban – Bánáti borvidék

Bortermő “oázisok” Bánátban – Bánáti borvidék

A Bánáti borvidék nem alkot egységes területet, hanem úgynevezett oázisokból áll össze, amelyek Nagykikinda (Kikinda), Nagybecskerek (Zrenjanin) és Versec (Vršac) köré csoportosulnak. 

Nagykikinda egykor híres bortermő vidék volt, de az idők során a szőlőültetvényeket kiirtották, és csak a “megrögzött borkedvelők” őrizték meg a régi tőkéket a pusztulástól. Mára azonban egyre több fiatal borász jelenik meg, akik a régi ültetvények megújításával vagy új ültetvények telepítésével hívják fel magukra a figyelmet. A hagyományos cabernet sauvignon, chardonnay, rajnai rizling, pinot noir és a merlot mellett egyre gyakrabban ültetik a szerbiai szőlőfajtákat is, mint például a “morava”, amely ellenáll a síkvidéken előforduló alacsonyabb hőmérsékleteknek is. A másik „új stílusú” fajta a „probus”, amely a cabernet sauvignon és a kadarka keresztezésével jött létre.

Nagykikinda környékét illetően, a legnagyobb „oázisok” a román határ mellett elterülő Nákófalva (Nakovo) térségében vannak. Ezt a környéket főleg azoknak ajánljuk, akik az olaszrizling vagy a cabernet sauvignon, netalán a hamburgi muskotály szerelmesei. Nákófalván működik a Zaveštaj (Örökség) pincészet, amelynek a neve is a generációs hagyományok ápolására utal. A tulajdonos Tešić család nemcsak az ültetvényeket örökölte, hanem a borkészítés „régi receptjét” is, amelyhez minden nemzedék hozzátette a maga tudását és munkáját. Ők is készítenek pálinkát, mint azt más vajdasági borászatban is tapasztalhattuk, de a hangsúly itt is a borokon van, főleg a fehérborok előállításán. Ehhez a térséghez tartoznak a tiszahegyesi (Iđoš) borászok is, akik a szasla mellett kedvelik merlot-t, a cabernet sauvignon-t  és szívesen állítanak elő rozé jellegű borokat is..

A közép-bánáti oázisok közé tartozik a tiszatarrósi (Таraš) és az aradi (Аradac) oázis is. A tiszatarrósi borászati egyesületnek mintegy harminc tagja van, ők leginkább a merlot-t kedvelik. A település környékén körülbelül 15 hektáron terem szőlő, de nem egységes területen, hanem kisebb parcellákon, a faluban ugyanis szinte minden családnak van saját ültetvénye, amelyen a helyi, vagyis a zalánkeméni (Novi Slankamen) „szlankamen” és a prokupac fajta mellett meghonosították a merlot-t, a cabernet sauvignon-t és a rizlinget is. Nagybecskerek  szomszédságában található Aradi, ahol szintén megterem a szőlő, kimondottan kedvelik a kék fajtákat, mint a cabernet sauvignon vagy a merlot, a küvé és a siller.

A bánáti borvidék legdélebbi oázisai Versec  és Fehértemplom (Bela Crkva) környékén találhatók, ahol a kadarka, a kövidinka és szlankamen mellett egyre inkább terjed a saszla más asztali szőlőfajtákkal együtt. Versec nem csak a dél-bánáti, hanem valamikor az egész jugoszláviai borászat egyik központja volt, itt létesült ugyanis a Vršački Vinogradi, amely az egész országot „kiszolgálta” borral, ennek megfelelően 1700 hektáron termett a szőlő Versec környékén. Leghíresebb boruk sok évtizedig a Banatski rizling néven palackozott száraz fehérbor volt, ez megkerülhetetlen italnak számított a szerbiai vendéglőkben. Egyértelmű, hogy fehérszőlős térségről van szó, bár előfordul kékfrankos, merlot vagy cabernet is. Versec  környékén készül fűszerezett „bermet” is, amely a szerémségi és a bánáti térség ritkaságszámba menő csemegebora, ezt minden termelő a maga tudása és tapasztalata szerint füvekkel ”ízesíti”. 

Zaveštaj (Örökség) pincészet: https://www.instagram.com/podrum_zavestaj/?hl=hu

Somogyi Pincészet, Aradi (Аradac): https://somogyiwine.com/

Podrum Janošik Pincészet Aradi (Аradac): https://www.facebook.com/Podrum-Jano%C5%A1ik-304364549622572/ 

Vinarija Vinik Versec (Vršac): http://www.serbianwine.com/  

Kövessék Facebook-oldalunkat, ahol naponta találkozhatnak friss információkkal!

https://www.facebook.com/dkmtwine

Kapcsolódó cikkek