A Fruška Gora egyik kedvenc borturisztikai célpontja a Vinarija Deurić Borászat

Fotó: https://vinarijadeuric.com/

A Fruška Gora egyik kedvenc borturisztikai célpontja a Vinarija Deurić Borászat

https://vinarijadeuric.com/

Melyik volt az elmúlt években az újvidéki borbarátok egyik kedvenc helye? A Fruška Gora, amely borturisztikai célpontként is csillagos ötösre vizsgázott. A helyi lakosok, üzletemberek, politikusok mind-mind egy célt tűztek ki maguk elé, népszerűsíteni a természeti kincseket rejtő vidéket és természetesen a borturizmust. A táj lenyűgöző, a pincészetek megközelítése során az alma- és a szőlőültetvények mellett vezető út pedig Toszkánára emlékeztet. 

Fruška Gora a Szerémség kiemelkedő része a szelíd mérsékelt éghajlat és a szubkontinentális hatások találkozási pontján fekszik ez a szőlőtermesztés számára ideálisnak mondható klíma. Fekvése, dűlőinek kitettsége, a napsütéses órák száma és a gazdag ásványosságot rejtő kőzet- és talajviszonyai Európa egyik legjobb borvidékévé teszik. Ha valaki nem látta még a Fruška Gora lankáit, nem fogja tudni, miért is érdemes vállalni nap-mint nap a küzdelmet a szőlőért, a termésért, az értékteremtésért. A személyes tapasztalat nem pótolható semmilyen jól megszervezett távoli kóstolóval, úgy sikerülhet igazán megismerni a borokat, ha rendszeresen látogatjuk a pincészeteket és helyben kóstoljuk a kínálatot. A szőlősorok, a szőlőleveleken átszűrődő napsugár, a madarak, bogarak – mind hozzátartoznak a bor ízéhez.

A Deurić pincészet

A közel 20 hektáron elterülő szőlőültetvényeken kilenc különböző fajtát és két őshonos fajtát is telepítettek, nevezetesen a probust és moravát. A gondos kezeknek köszönhetően az ültetvények maximális, minőségi hozammal hálálják meg a profizmust és az odaadást. 

A modern, jól felszerelt, építészetileg is nagyon vonzó Deurić Pincészet pinot noir, probus, chardonnay, merlot és tramini fajtákat termeszt a Fruška Gora dűlőiben. Fajtaszerkezetükön is látszik, hogy a jól bevált nemzetközi fajtákra építik borkészítésüket. Zászlósboruk a “Marselan Winemakers Edition 2015” nevet viselő testes vörösbor, amely csak itt helyben, a pincészetben kóstolható és vásárolható meg. További különlegességei az Enigma nevű száraz fehérbor, amely sauvignon blanc és chardonnay házasítása. De legalább ennyire különleges az Aksiom, névre keresztelt száraz vörösbor is, amely probus, merlot, marselan és petit verdot fajtákból készült. (A marselan fajta nem igazán ismert Közép-Európában, cabernet sauvignon és garnacha nemesítéseként jött létre az 1960-as évek elején.) A termelési rész a pincészet legtitokzatosabb része a föld alatt mintegy kilenc méterrel található borospince, ahol tradicionális kóstolóasztal csábít igazi borkalandra.  

Ami a pincészetet a gyönyörű környezet és kiváló borok mellett még vonzóbb célponttá teszi a bor iránt érdeklődő turisták számára az nem más, mint a tudatos tanulás és gasztronómiai élmények kínálata. A Vajdasági Sommelier Szövetség előadói rendszeresen tartanak elméleti és gyakorlati oktatásokat is. Témáik között szerepel a bor története, szőlőfajták és a borkészítés alapjai. De sorra kerülnek a felszolgálási ismeretek is, a borok tárolására vonatkozó kérdések, ami szintén nem elhanyagolható. Természetesen a pincészet borait is kóstolják, sőt, megfelelő ételekkel is társítják azokat. Az étel-bor párosítás elengedhetetlen egy-egy borvidék, pincészet vagy éppen szőlőfajta borainak megismeréséhez. Emiatt Szerbia legjobb éttermeinek híres szakácsai is gyakran felkeresik a Deurić pincészetet, hogy újabb recepteket alkossanak, hiszen a bor képes új ízeket hozzáadni az ételhez.

A legjobb bort vagy fogást is tönkre lehet tenni a nem megfelelő társítással, ezt pedig senki nem szeretné. Használható tapasztalatot viszont csak akkor tudunk szerezni, ha vállaljuk a tanulásnak ezt a – valljuk be, nem túl megerőltető módját is.

https://vinarijadeuric.com/

http://www.danubewineroute.com/en/vinarija-deuric-winery/

Kövessék Facebook-oldalunkat, ahol naponta találkozhatnak friss információkkal!

https://www.facebook.com/dkmtwin

Fotó: https://vinarijadeuric.com/

Kapcsolódó cikkek