A borok városaiban: Kiskőrös 

Kiskőrös kapcsán már a XIII. századból vannak írásos dokumentumok a helyi szőlő- és bortermeléssel kapcsolatban. Sokat mesélt helyi történet, hogy az első telepesek szőlővesszőket hoztak magukkal, majd pedig a futóhomokon megteremtették a szőlőművelés alapjait.

Az egykori és jelenlegi járási székhely a szőlő és a bor városa, ahol a mai napig a szőlőtermesztés és a borászat az egyik legmeghatározóbb megélhetési forrás.

A bor fontosságát jelzi a Kiskőrösi Gondűző Borlovagrend megalapítása (1994) és folyamatos fejlesztése. A lovagrend nevét  a város szülötte, a legnagyobb magyar költő, Petőfi Sándor Borozó című versének kezdősorából „Gondűző borocska mellett…” alapján választották.

A kistérség borászainak utánpótlásában nagy szerepet vállal a vincellérképzésre is szakosodott Petőfi Sándor Gimnázium Kertészeti Szakközépiskola és Kollégium.

A múlt és a jelen találkozóhelye a Borok Háza. A lassan háromszáz éves szőlőkultúrát bemutató intézmény a jelenkori szőlőművelés eszközeinek tárlata mellett a kiskőrösi borászok, borászatok borkóstolója is várja az idelátogató turistákat. 

Nem kérdés, a kiskőrösi borok a rangos hazai és nemzetközi borversenyeken is megállják helyüket. A homoki szőlőből készült borok bizony bátran felvehetik a versenyt a nagyobb történelmi jelentőséggel bíró borvidékek boraival. Kiskőrös 1987 óta viseli “A szőlő és a bor városa” címet.

A kiskőrősi Kadarka 

Sokak szerint a fajta iránti tiszteletet mi sem példázza jobban, mint a Kadarka telepítések újbóli fellendülése.  Kiskőrös város honlapján is megemlítik, hogy: “Nagy büszkeségünkre napjainkban az itthoni, körülbelül 210 hektár Kadarkából hozzávetőlegesen 60 hektár Kiskőrös város közvetlen közelében található. “

A teljesség igénye nélkül Kiskőrösön és környékén amennyiben a poharakba Szentpéteri Borpince, Vass Borászat és az István Borház borai kerülnek, akkor valóban jó néhány korty történelmet és a szőlőhöz való alázatot fogadjuk magunkba. Kiskőröst elhagyva is borászati csodákra bukkanhatunk, hiszen az akasztói Döbrögec Pince és a tabdi SK Borászat is borkülönlegességekkel várja az arrafelé látogatókat. 

További pincészeteket borászati adatbázisunkban talál. 

Kövessék Facebook-oldalunkat, ahol naponta találkozhatnak friss információkkal!

https://www.facebook.com/dkmtwine

A fotó(k) licenszét a Creative Commons Nevezd meg! 3.0 szabályozza

Kapcsolódó cikkek