Június Hónap Bora: Sziegl Balázs Kolostor domb Kadarka Hajós 2018

Sziegl Balázs Kolostor domb Kadarka Hajós 2018

Sokak szerint az 1930-as években Hajósról 21 vagon kadarkát szállítottak Svájcba. Ez komoly mennyiséget jelentett még úgy is, hogy a Monarchia idejében az összes meglévő 400.000 hektárnyi szőlőterület 80%-án kadarkát termesztettek. Hajóson tehát komoly hagyománya van annak, hogy a kadarkából izgalmas és leginkább eladható borok készüljenek. Sajnos a mai viszonyok között nehéz a borkedvelőket efelé a fajta felé terelgetni, sokan megijednek tőle. Könnyed megjelenése, halvány rubin színe nem mindenkit nyűgöz le első találkozásra. Pedig az egyik legegyedibb karaktert adó szőlőfajtánk. Kétségtelen, hogy nem feltétlenül a divatos trendek mentén kell legszebb tulajdonságait keresnünk. A jó kadarka az ínyencek bora.

Ez a bor azért is különleges, mert a fajta termesztésének nehézségeit nem minden termelő veszi magára. Kiváltképp így, hogy dűlőválogatott bor legyen belőle. Sziegl Balázs évek óta kényezteti komplex és kifinomult boraival az igényes borkedvelőket. Feleségével kettesben fej-fej mellett haladnak és együtt dolgoznak a szőlőben, pincében. Mindketten borászok, elkötelezettek. Ma már kilenc hektár körüli birtokukon olyan fajtákkal is dolgoznak, ami nem tartozik a borvidék mindennapi szortimentjébe. Ilyen például a tramini és a remek olaszrizling, kövidinka. Ökológiai gazdálkodást folytatnak, boraik egyöntetűen koncentráltak, szépek, nagyon szerethetők. Gondos munkát végeznek a szőlőben, ami egyedüli útként vezethet csak komoly borok megszületéséhez. 

Hajós környékének ez a része lösszel kevert homoktalajon kínálja a szőlő legjavát. A löszös homokok borai alapvetően karcsúak vagy közepes testűek, de kedvező évjáratokban testesebb, aromákban is gazdag, gyümölcsös, gyorsan érő borok születnek itt. A talajviszonyok következtében a fehérborok viszonylag lágyak, savszegények. Ezt a lágyságot sikeresen kompenzálják a színben gazdag vörösborok kedvező adottságai. Az ilyen borok karakteresebbek, tartósabbak, mint a laza futóhomokon termett társaik.

A termelő szerint ez a kadarka mindennek a legjava. Könnyed megjelenése ellenére koncentrált és cizellált bort kóstolhatunk. Illatában Ali Baba rezidenciáján érezhetjük magunkat, a rózsavíz-rózsaszirom finom édeskéssége lengi körül. Csipkebogyó, egy kevés feketeborsos aláfestéssel. A szőlő tökéletes tisztaságát érezzük benne. Savai elevenek, tanninja a fajta karakterének megfelelően csekély, de érett és puha. Fűszercsokor és rengeteg pirosbogyós gyümölcs az illatban, remek szerkezet, finom savak, nagyon hosszú és tartós utóíz érezhető benne. A korty hosszú és tartós, aromatikája elegáns és fűszeres. Alkoholtartalma savaival remek egyensúlyban van, de talán krémes tapintási érzete az, ami igazán széppé teszi. Tanninja éppen, hogy érezhető, tudjuk, hogy vörösbort iszunk. Ez teszi a fajtát ideális bajai halászlé kísérővé… bár egyes források szerint Magyarkanizsán is remek halászlé készül. 

Ha valakinek voltak kétségei a lösszel kevert homokon termett borok értékeit illetően, nos most változtathat véleményén. 

Kövessék Facebook-oldalunkat, ahol naponta találkozhatnak friss információkkal! https://www.facebook.com/dkmtwine

Forrás: szieglpince.hu
Forrás: szieglpince.hu
Forrás: szieglpince.hu

Kapcsolódó cikkek