Június Hónap Bora: Maurer Oszkár – Szerémség Kadarka Öreg tőkék (Old Vines) 2020

Maurer Oszkár – Szerémség Kadarka Öreg tőkék (Old Vines) 2020

Maurer Oszkár Hajdújáráson (Hajdukovo), a homokos Bácskában (Bačka) alapított birtokot. Innen műveli szerémségi termőterületeit is, ami önmagában komoly kihívás, hiszen a két terület között mintegy 120 km távolság van. Tíz hektáron telepített kadarkát, szerémi zöldet, bakatort, mézesfehér fajtát, számos elfeledett, kihaltnak, vagy értéktelennek gondolt szőlőfajtával együtt. Borait ma már javarészt kénmentesen készíti, aminek természetes velejárója az, hogy az ültetvény sem kaphat semmiféle vegyszert, vagy nem a hagyományos szőlőműveléshez, borkészítéshez használatos anyagot. A szőlőművelés rengeteg kézimunkát igényel. Sok esetben nagyon keskeny az a határmezsgye, amely az organikus és biodinamikus termesztés- és termelésmódokat elválasztja egymástól, de a környezettudatosság valamennyi ember felelőssége, ezt vallja Maurer Oszkár is.

Kóstolási szempontból van jelentősége annak, hogy egy bor milyen módszerekkel készül. A nem kezelt borok sokkal sérülékenyebbek, esetenként hosszabb levegőztetésre és némi fogyasztói türelemre is szükség lehet kóstolásukkor.

A Szerémség (Srem) nagyszerű adottságai a borvidék kadarkáiban rendre megjelennek. Ez a dűlőházasítás a legöregebb kadarka ültetvények terméséből készült. A bakművelésű szőlőültetvényeket, 1880, 1912 és 1925-ben telepítették. Mivel a tőkék valóban öregek, nagy hozamokra egyáltalán nem képesek. Sajnos meglehetősen kevés saját gyökéren termő szőlő borát tudjuk kóstolni, ezért lehet, hogy az egyes szőlőfajtákról sem minden esetben a legautentikusabb képpel rendelkezünk. Érdemes lenne legalább hagyományos fajtáinknál megnézni, hogy saját gyökéren termesztve mire képesek. Nos, itt megvan erre a lehetőség. A bor spontán erjed, szűrés-derítés és kénezés nélkül kerül palackba. Színe közepesen intenzív rubin. Illata tiszta és elegáns, csipkebogyó gyümölcse és lekvárja érezhető benne, leheletfinom édeskés-füstös aláfestéssel. Ha hagyjuk egy rövid ideig pihenni a pohárban, újabb rétegek kerülnek előtérbe. Cseresznye, leheletnyi pirospaprika, erősebb karakterű fűszerek.  A szerkezetét tekintve arányos és egyedi, szép savakkal, minimális tannin tartalommal. A fajta karaktere ennél több tannint általában nem enged meg. Alkoholban gazdag, de az alkohol egyáltalán nem fedi el az eleven sav világát. Eleganciája mindvégig megmarad, utóíze is hosszú. A korty tökéletesen befedi a szájpadlásunkat, a bor aromái hosszasan megmaradnak a szánkban. 

Kövessék Facebook-oldalunkat, ahol naponta találkozhatnak friss információkkal!

https://www.facebook.com/dkmtwine

Forrás: maurer.rs
Forrás: maurer.rs

Kapcsolódó cikkek