Új kiállítás nyílt a hajósi Cabernet Borturisztikai Látogatóközpontban

Új kiállítás nyílt a hajósi Cabernet Borturisztikai Látogatóközpontban – Tablókon a Hosszúhegyi Állami Gazdaság története

Érdekes kiállítás nyílt idén tavasszal a Hajósi Pincefaluban, amely egyfajta időutazást biztosít a borászat iránt érdeklődő látogatók számára. A Hosszúhegyi Állami Gazdaság történetét láthatjuk, a rendszerváltozás előtti időkben. A kiállítást az egykori Cabernet fogadóból alakították ki, amely az 1960-as években az esztergomi érsek dézsma pincéjére épült.

A megnyitón Gonda János, aki a Hosszúhegyi Állami Gazdaság munkatársa volt, arról is beszélt, hogy a rendszerváltás a mezőgazdaságban és a hozzá tartozó üzletágakban is jelentős visszaesést okozott. 

A kiállítás igazi családi legendáriumok tárháza, hiszen a hajósiak és környékbeliek felismerik hozzátartozóikat, ismerőseiket, ugyanis a relikviákat, kiállított darabokat mind a környező lakosok biztosították. A helyszínként szolgáló Cabernet fogadó nagynevű vendéglátóhely volt akkoriban. 

A rendszerváltás után a helység átkerült a Hey-Ho gyümölcslevek gyártójához, az ELMA (Első Magyar Gyümölcsfeldolgozó és Gyümölcslégyártó Zrt.) tulajdonába, majd 2012-ben, mikor a cég leállította tevékenységét, magánkézbe került. Azóta már felszámolták, 2014 óta a Hajósi Önkormányzat tulajdona.

2012 után a Hey-Ho is megszüntette tevékenységét, így a hajósi önkormányzat az épületet már a felszámolótól vásárolta meg. Forrás híján a város a fogadó felújításának előkészítéséhez, majd megvalósításához csak a 2017-ben meghirdetett, majd elnyert, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzatnál gondozásában álló TOP – pályázati forrás 180 millió forintos támogatása után kezdhetett hozzá.

A látogatóközpontot az állandó tárlattal 2019. szeptember 21-én adták át, majd működését 2020. január 7-én kezdte meg.

A fogadó, amelyet azóta látogatóközponttá alakítottak és felújítottak, nem csak egy több száz évet felölelő tárgyi emlék, mely borászattal és szőlőműveléssel kapcsolatos, hanem a Hosszúhegyi Állami Gazdaság “arany éveiről” sem feledkezik meg. 

Amennyiben a Hajósi Pincefaluban jár, ne hagyja ki ezt a kiváló programot, mely ez év végéig tekinthető meg. 

Kövessék Facebook oldalunkat, ahol naponta találkozhatnak friss információkkal!

https://www.facebook.com/dkmtwine

 

Kapcsolódó cikkek