IX. Irsai Olivér és XXV. Cserszegi fűszeres országos borverseny

IX. IRSAI OLIVÉR és XXV. CSERSZEGI FŰSZERES ORSZÁGOS BORVERSENY

Idén is megrendezésre került a nagyszabású országos borverseny, amelyen az Irsai Olivér és Cserszegi fűszeres fajtájú borok mérettetik meg magukat.

A Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanács, a Soltvadkerti Hegyközség, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és Soltvadkert Város Önkormányzata szervezésében 2022. április 29-én, pénteken került megrendezésre az esemény.

A verseny célja volt továbbá, hogy a 2021-es, valamint az előző évjáratok borászati eredményeit népszerűsítsék, a médiumokon  keresztül bemutassák azokat, valamint továbbra is biztosítsák a két borfajta ismertségét és népszerűségét.

Az országból bármelyik pincészet nevezhet, amelyik Irsai Olivért és Cserszegi Fűszerest termeszt.

– Olyan borok vehettek részt az idei versenyen, amelyek kereskedelmi forgalomban megtalálhatóak.  Azaz leemelhetőek a boltok polcairól, bárki megvásárolhatja azokat – nyilatkozta a XXV. Cserszegi Fűszeres Országos Borverseny és a IX. Irsai Olivér Borverseny előtt Frittmann János a megméretés főrendezője. 

Fajtajelleget tekintve részt vehetnek borral, pezsgővel, gyöngyözőborral, és cuvée-vel is (legalább 51% Cserszegi Fűszeres vagy Irsai Olivér). A muzeális borok kategóriába ez esetben 2016-os, vagy azt megelőző évjáratok tartoznak. Kategóriánként 30 aranyérmet osztanak ki.

A rendezvény helye:             Gyöngyház Kulturális Központ és Könyvtár

A borverseny fővédnöke:    Hegyközségek Nemzeti Tanácsa

A borverseny elnöke:           Nyitrainé Dr. Sárdy Diána tanszékvezető egyetemi docens Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem

A verseny kiemelt borai:

IX. Irsai Olivér és XXV. Cserszegi fűszeres Országos Borverseny legjobb Cserszegi fűszeres borának díját a Frittmann Testvérek Kft. Cserszegi fűszeres bora kapta. 

A legjobb Irsai Olivér bor elismerést az Arias Birtok Pécselyi Irsai Olivér mintája kapta.

A legjobb cuvée bor címet a Frittmann Testvérek Kft. Hajnal bora kapta meg.

A Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsának különdíját a  Gál Szőlőbirtok Cserszegi fűszeres bora szerezte meg.  

Soltvadkert Város különdíját a Galántai Családi Pincészet Cserszegi fűszerese nyerte el. 

Ne felejtse el követni Facebook oldalunkat, ahol naponta találkozhat friss információkkal: https://www.facebook.com/dkmtwine

Kapcsolódó cikkek