Szőlészet-borászati oktatás Csongrád-Csanád és Bács-Kiskun megyében

Rendszeresen felmerülő kérdés az, hogy vajon melyik szakma képviselőinek kell tanulnia a borokról? A borkészítés alapjairól, a borkóstolásról és értékelésről. Vajon csak a szakembereknek van szüksége arra, hogy a világ borait, földrajzi adottságokkal, szőlőfajtákkal együtt megismerje? A válasz természetesen egyértelműen nem. Mert valójában mindenkinek, aki kapcsolatba kerül a borral – tudnia kell a borokat értékelni. Itt természetesen komoly felelőssége van magának a termelőnek, hiszen ha nincs tisztában saját borvidéke vagy éppen borának a világban elfoglalt helyével, szerepével, nem fog tudni eladható borokat készíteni. Azonban a kereskedő, vendéglátó szakember, turisztikában érintett  idegenvezető vagy szervező, szakíró legalább annyira fontos a szakma számára, mint egy borgyűjtő és az igényes borfogyasztó maga. Nem lehet nagy és drága borokat olyan fogyasztóknak eladni, akik nem értik egy-egy bor árának kialakulását, nem tudják nyomon követni azt a folyamatot, ami egy-egy tétel árának a meghatározásához vezet. Olcsó borokat a képzetlen fogyasztó is tud értékelni, de a Kárpát-medence legjobb borai nem ebbe a kategóriába tartoznak.

A borismereti oktatások a szakmai érdeklődők és az igényes fogyasztók számára 1990-ben indultak el Magyarországon. Annak idején a Hét Borbírák Rendje, majd a szintén Rohály Gábor vezette Borkollégium kezdte kiépíteni azt a rendszert, amiben ma már több oktatási intézmény is kínálja kurzusait.

A Hét Borbírák Rendje azonban már csak a nevéből adódóan sem tudott bővülni, így jött létre 1994-ben a korábbi tagok egy részének kezdeményezésére egy újabb szerveződés, a magát ma is csak „asztaltársaságként” aposztrofáló Borkollégium. 

A londoni székhelyű Wine and Spirit Education Trust – WSET – 2005-ben adta meg a Borkollégium részére az első nemzetközi akkreditációt.

A képzésben történő részvétel idegen nyelv tudását feltételezi. Az oktatás részben angolul, részben magyarul történik. A 2000-es évek elején vidéken is számos helyen indultak a Borkollégium és az idő közben szintén WSET akkreditációt szerzett CEWI (Central European Wine Institute) keretein belül. Többek között Szegeden tartott éveken keresztül a Borkollégiummal közös oktatást a Dél-Alföldi Borsuli, amely mára nem működik. 

Szegeden ma már megkerülhetetlen Kiss Attila, aki két évtizede tartja lendületben a Csongrád-Csanád megyei borkedvelők érdeklődését. Az Szegedi Tudományegyetem falain belül heti rendszerességgel kóstoltat bort ismert és még felfedezésre váró termelőkkel, alkalmanként akár 150 résztvevő számára is. 

Legalább ennyire fontos ma már az egyik legismertebb magyarországi borkereskedés, a Bortársaság Borsulija is. Szegedi üzletükben rendszeresek a tematikus kóstolók, főként fiatalokkal ismertetik meg a minőségi borok világát.

Aki az akadémikus oktatást részesíti előnyben, az Kecskeméten kezdheti meg tanulmányait. A Neumann János Egyetem duális képzés keretében a Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar Szőlőtermesztő és borász szakmérnök/menedzser szakirányú továbbképzést, illetve szőlész-borász szakmérnök képzést indított ebben a szemeszterben is. 

A gödöllői székhelyű Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem 2021. február 1-jén jött létre a 2000-ben létrehozott, állami Szent István Egyetem alapítványi fenntartásúvá alakításával. A MATE (Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Gödöllő) is megadta azt a lehetőséget a határon túli érdeklődőknek, hogy többek között a Vajdaságban, a zentai Thurzó Lajos Közművelődési Központban, mint konzultációs ponton kapcsolódhassanak be az egyetemi oktatásba.

Szegeden és Hódmezővásárhelyen rendszeresen indul a korábbi OKJ-s képzéseknek megfelelően átfogó tudást nyújtó és államilag elismert tanúsítványt adó szőlész-borász képzés.

A Kiskőrösi Petőfi Sándor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kertészeti Szakközépiskola a térség meghatározó középfokú oktatási intézménye 4-6 osztályos gimnáziumi vagy szakközépiskolai, technikusi (bor- és pezsgőgyártás, kertész és növényvédelem, illetve közgazdász) tanulmányi lehetőségeket kínál.  Az oktatási intézmény saját 12 hektáros tanterületén korszerű üvegház, gyümölcspálinka-gyártó tanműhely, mini borászati üzem (feldolgozóval, tárolóval, palackozóval, laborral) áll rendelkezésre. 

Kapcsolódó cikkek