Szabadkai bormustra, 1. állomás

Szabadkai bormustra, 1. állomás

Rövid, háromnapos Szabadka környéki bortúrára látogattunk el a Vajdaságba, amely során csodás borokkal és házigazdákkal találkoztunk, kulináris élményekben volt részünk. Szabadka mellett a Tisza-parti Zentát és a helyi bor fővárosát, Palicsot is felkerestük.

 Az autentikus környezet

A Čuvardić Bortanya (Vinski salaš Čuvardić): 

Szabadka mellett közvetlenül Kelebia irányában találjuk meg a Čuvardic Bortanyának otthont adó családi szőlőskertet. A tulajdonosok, Tünde és Petar Čuvardic már a harmadik borász generáció tagjai. A nemrég megépült borospince mellett még fellelhető az 1928-ban épült régi pince is. Mivel előzetesen bejelentkeztünk, már vártak minket, igazi szabadkai vendégszeretettel. Megkóstoltuk a 100 éves szőlődűlőn termesztett Kadarkát és a Kövidinkát, melyek méltán híresek, de figyelmükbe ajánljuk a pincészet Merlot-ját is! A borok mellett kulináris élményekkel is gazdagodtunk, a fűszeres húspogácsa (pljeskavica) és a kajmakkal (sós, aludt tejszín) megbolondított padlizsánkrém házi kemencében sült bucival (pirítós helyett!) tökéletes kíséret volt az italok mellé. 

Megtudtuk a házigazdáktól, hogy az autentikus szabadkai környezetet igénylők számára szállást is kínálnak, a mulatságot kedvelő vendégeiknek pedig igény szerint még tamburazenekart is biztosítanak.

A borászat címe, elérhetősége:

Cím: Edvarda Kardelja 139, Subotica

E-mail: vinskisalas@gmail.com

Kövessék Facebook oldalunkat, ahol naponta találkozhatnak friss információkkal!

https://www.facebook.com/dkmtwine

Fotók: DKMT Wine

Kapcsolódó cikkek