Hónap Bora Szeptember: TOMCAT PORTUGIZER 2014

Ne tévesszen meg senkit ennek a szőlőfajtának a neve,a fajtának semmi köze Portugáliához. A DNS-kutatásoknak köszönhetően ma már tudjuk, hogy a fajta Közép-Európából származik és egykor az egész Osztrák-Magyar Monarchia területén elterjedt volt. A portugieser a közép-európai országokban őshonosnak számít: a Cseh Köztársaságban, Horvátországban, Magyarországon, Romániában, Szerbiában és Szlovéniában is termesztik. Napjainkban a portugieser legnagyobb ültetvényei Ausztriában és Németországban találhatók (ahol a harmadik leggyakoribb kékszőlő fajta). 

Szerbiában a Vajdaság területén a portugieser a huszadik század elején a legnagyobb mennyiségben termesztett kékszőlők közé tartozott. Ma ez a fajta csak a Fruška Gora hegységben van jelen, ahol néhány termelő kínálatában megtalálhatjuk a fajtát: Mačkov Podrum (Tomcat’s Cellar), Kiš Pincészet és Bajilo Pincészet. 

A borvilágban a portugiesert, mint az egyik legkönnyebben érthető és szerethető kék szőlőfajtát tartják számon, pedig korábban a borszakértők évtizedeken keresztül nem tartották nagy becsben. Savakban nem dúskál, de jó termőhelyen jó a szerkezete, könnyű testű, megjelenésében és tannin tartalmában is a könnyedség jellemzi. Ellenálló a betegségekkel szemben, nem túl igényes, életerős, viszonylag könnyen és kis költséggel termeszthető. A szerbiai Fruška Gora mellett a magyarországi Villány és a horvátországi Plešivica olyan borvidékek, ahol a helyi borászok nagy erőfeszítéseket tesznek, hogy a maximumot hozzák ki ebből a fajtából. Szigorú hozam-korlátozás a szőlőben, öreg tőkék, sok esetben szénsavas maceráció, sőt némi hordós érlelés is belefér a fajta életébe. Ezekkel a módszerekkel néhány borásznak sikerült a portugiesert gazdagabbá, gyümölcsösebbé tenni és az átlag fölé emelni. A portugieser mindig fiatalon fogyasztandó bor, Szerbiában hagyományosan “svatovac“-nak nevezik (“svatovi” = násznép), ősszel fogyasztják amikor az esküvők és lakomák szezonja kezdődik.

TOMCAT PORTUGIZER 2014

Délvidéken a Mačkov Podrum (Tomcat’s Cellar) pincészet Ürög (Irig) városából (Fruška Gora, Srem borvidék) járult hozzá leginkább ahhoz, hogy a portugieser újraéledjen és egyre népszerűbbé váljon. A 250 méteres tengerszint feletti magasságban fekvő szőlőültetvényen végzett odaadó munka és a kiváló minőségű szőlő adta az alapanyagát a Portugizer 2014 – Mačkov Podrum bornak. Megjelenésében könnyed, szinte áttetsző rubin, gránátba hajló széllel. Illata intenzív és gyümölcsös, amelyet a málna, a szeder és a feketeribizli komplex aromái jellemeznek. Kóstolva a bort szintén nagyon gyümölcsös, közepes savtartalma segíti a frissességgel teli szerkezet kibontakozását. Tannintartalma igen csekély. Ízében elsősorban a ribizli és szeder dominál. Közepes testű bor, alkoholtartalma a könnyű határán van, 11,5%. Ettől lesz kimondottan szerethető mégis tartalmas bor.

Kövessék Facebook-oldalunkat, ahol naponta találkozhatnak friss információkkal!

https://www.facebook.com/dkmtwine 

Fotók: Tomcat’s Family

Kapcsolódó cikkek