Nagy balkáni bormustra

OPEN BALKAN 2022

Szeptember 1-4. között került megrendezésre a Wine Vision nemzetközi borverseny és szakkiállítás. A vásárt Szerbia, Észak-Macedónia és Albánia kormányainak védnöksége alatt, az Open Balkan kezdeményezés keretében szervezték meg Belgrádban. A négynapos rendezvény alkalmat adott mintegy 600, a régióból származó bor verseny keretében történő értékelésére. A borok között számos, a Vajdaságban fekvő borvidékről származó tétel is kóstolásra került. 

A nemzetközi zsűri magyar tagja. dr. Mészáros Gabriella így értékelte a borokat:

„Számos izgalmas, máshol nem kóstolható szőlőfajta bora került a poharakba, ami mindig felvillanyozza a zsűri tagjait. A Kárpát-medenceitől eltérő stílusú kadarka – kammlet –, vranac, tamjanika, župljanka és más, nagyon kis mennyiségben készülő szőlőfajták borai is górcső alá kerültek. A Fruška Gora (Tarcal-hegység) borai igazán szép eredményeket értek el. Fehér- és vörösbor kategóriában egyaránt a legjobbak között voltak. Nem véletlen talán az sem, hogy a bírálaton résztvevő Caroline Gilby MW mesterkurzusán a kiválasztott szerbiai borok több mint fele ebből a régióból származott. A magas alkoholtartalmak minden kategóriában jelen voltak és úgy látom ők is küzdenek a Közép-Európára még ma is jellemző nemzetközi fajtaszerkezet dominanciájától.”

A vásár célja az volt, hogy a legjobb borok termelőit bemutassa a nagyközönségnek és nem utolsósorban új piacok iránti igényeket is életre keltsen. A borutak és a gasztronómia kérdése szintén terítékre került. A számos mesterkurzus alkalmat adott arra, hogy tudatosan és a lényegre fókuszálva tudjunk mind többet a ma még a nemzetközi borpiacok számára kevésbé ismert régióról. A mesterkurzusok alkalmával az olaszrizling és a furmint fajta is előtérbe került. Szerbia jelenleg legnagyobb mennyiségben termesztett szőlőfajtája a grašac, azaz olaszrizling. De rajnai rizling, chardonnay, sauvignon blanc, cabernet és merlot is komoly részaránnyal bír a fajtakínálatban.

Kövessék Facebook-oldalunkat, ahol naponta találkozhatnak friss információkkal!

https://www.facebook.com/dkmtwine 

Fotók: DKMT Wine

Kapcsolódó cikkek