Hónap Bora Augusztus: Móricz Árpád “Tiszteletes”

Nem mehetünk el úgy a Szerémség mellett, hogy az elszánt református tiszteletest, a Bácskossuthfalván (Stara Moravica) élő és tevékenykedő Móricz Árpádot ne említenénk. 

Móricz Árpád református lelkész maga is borász. Borai kezdetben Maurer Oszkár keze nyomát viselték, de egyre nagyobb részt vállal ő maga és családja is a pincemunkákból. Érdemes a borral kapcsolatban egy gondolatot kiemelni azok közül, amelyek alapján lelkészi és borászi életét is éli:


„A reformáció volt az, amelyik visszahozta az úrvacsorai szentségbe a bort is mint szentségi elemet. Hiszen a mai napig a katolikus egyházban egy szín alatt szolgáltatják ki az áldozatot, a kenyér színe alatt, és a bor pedig nem szerepel. Ilyen történelmi gyökere van annak, hogy a reformátusság valahogy igen természetesen kapcsolódik a borhoz, a borászathoz, bortermesztéshez, tehát van egy ilyen egyházi vallási vonatkozása, abszolút értelemben.”

„Tiszteletes” – 2016  

Merlot-cabernet sauvignon házasítású ez a bor, fahordós érleléssel készül, és a gazda egyik nagy büszkesége minden évjáratban, amikor elkészül. A szőlő természetes körülmények között terem, semmilyen hozzáadott adalékanyag nem kerül a borba sem. Koncentrált és nagyon gyümölcsös bor. Megjelenésében már láthatók az érés jelei: a színe meleg rubin tónusú, nem túl vastag, sűrű. Illata tercier aromákkal teli: pipadohány, nedves avar, marcipán, aszalt szilva, csokoládé a legjellemzőbbek. Savai elevenek, semmi nyoma nincs a hanyatlásnak. A bor mostanában érhette el a csúcsát. Finom tapintású tanninja és gazdag gyümölcsössége a legfőbb erénye ennek a bornak. Egyensúlya kifogástalan, ízeiben az érett és egészséges szőlő karaktere dominál. Utóíze hosszú és tartós. Elegáns, szép bor. Még bőven van benne tartalék.

Kövessék Facebook-oldalunkat, ahol naponta találkozhatnak friss információkkal! https://www.facebook.com/dkmtwine

Kapcsolódó cikkek