A Hónap bora : Bogdan Borok

A Palicsi tó közelében dolgozik Zvonko Bogdan, 62 hektárnyi szőlő ültetvényén. Szabadka közelében a szőlő számára minden együtt áll ahhoz, hogy izgalmas és egyedi borok szülessenek. Nagyon magas a napsütéses órák száma, mégis megvan a kontinentális klíma kínálta szelídség és kiegyensúlyozottság is. 

Sok helyi és nemzetközi szőlőfajtával dolgoznak. Kínálatuk gerincét azonban egyértelműen a bordeauxi fajták adják. A cabernet sauvignon, a cabernet franc és a merlot mellett megtaláljuk a ritka petit verdot fajtát is. Fehér boraik alapja a sauvignon blanc, a chardonnay, a pinot blanc, a pinot gris és a tamjanika (muskotály).

Az Icon Campana Rubimus 2019

a pincészet kultuszbora. Minden évjáratban a legjobb alapanyagot használják fel hozzá, a legérettebb és legkoncentráltabb merlot és cabernet szőlők házasításával készül. Megjelenésében mély bíbor színű, még fiatalos. Már ez a fiatalos szín előrevetíti a bor gerincét adó határozott savgerinc jelenlétét. A savai mellett a tanninja is erőteljes, de mindez egyensúlyt tart a nem csekély alkoholtartalommal is. Illata és íze gazdag feketebogyós gyümölcsök jegyeit idézi.  A fekete ribizli, az áfonya és a szilva karaktere, valamint a grafit, a cédrus, a zöld tea és a vanília aromái komplex és koncentrált bort alakítanak ki.  Koncentrációja ellenére kitűnő az utóíze, amely terroir jegyekről szól, és nem a hordóról vagy a fiatal cserzőanyagról. Értékes, szép bor. Kemény sajtok, erdei gombák, pikáns, erőteljesebb fűszerezésű vörös húsos fogások mellett érvényesül leginkább élénk gyümölcsössége és fiatalos tanninjainak köre. 

A képen beltéri, ital, alkohol, palack látható

Automatikusan generált leírás

Zvonko Bogdan 8 Guitar Players 2021

Friss, fiatal, fehér házasítás. Alapanyaga chardonnay és pinot blanc – a burgundi termőhely remek fajtái ebben az összeállításban ritkán jelennek meg egy borban egyesülve. A chardonnay élénk savaival a pinot blanc magasabb alkoholtartalmú, teltebb karakterével ebben a borban tökéletes harmóniát adva egyesülnek. Megjelenésében közepesen intenzív, illata elragadóan gyümölcsös. Az őszibarack, mézdinnye, nyári körte és finom citrus jegyek keverednek benne. Virágos, mézes tónusok szintén érezhetők a borban. Remek savakkal indít, amit kiegyensúlyozott test követ. Árnyalt és izgalmas. Savai megtartottak, bár nem túl erőteljesek. Inkább játékosnak mondhatnánk őket. A szájpadlást majdnem teljesen betöltő bor hosszú, de könnyedsége mindvégig megmarad. Az ilyen karakterű fehérborok remek kísérői füstölt halaknak. Például a pisztráng citrusos ízesítéssel vagy mártással pont azt a kis fűszerességet adja hozzá a bor ízéhez, amitől az egy leheletnyit élénkebbé válik. 

A képen palack, ital, alkohol látható

Automatikusan generált leírás
Fotók: Zvonko Bogdan

Kapcsolódó cikkek