Hónap Bora Július: Somodi Chardonnay

Csongrád az Alföld legmelegebb borvidéke, a napsütéses órák száma is itt a legmagasabb. Nem véletlen, hogy a fajtaválaszték inkább kedvez a kékszőlőknek. Talajai tiszai eredetűek, mészben szegény hordaléktalajok, kovárványos savanyú homoktalajok és tiszai eredetű fekete földek, részben dunai eredetű, szél által áthalmozott, meszes homokok, helyenként lösz- és lösszel kevert homoktalajok. A homoktalajok humuszban és tápanyagban általában szegények.

A csongrádi borok általában közepes vagy magas alkoholtartalmú és – érett szőlőből készítve – viszonylag alacsony savtartalmú italok. 

Somodi Sándor régóta a magyarországi borélet biztos és oszlopos tagja. A családi szőlőbirtok elsősorban chardonnay- és rajnairizling-ültetvényeket takar. De igényes termelőtől szőlőt is vásárolnak, a legizgalmasabb boruk általában évről évre a cabernet franc fajtából készül el. A palackozást is viszonylag korán elkezdték, hiszen már 1994-től kínálnak palackos borokat. Boraik minősége rendre meghaladja a borvidéki átlagot, ennek is köszönhető, hogy 2003-ban a pincészetet a Pannon Bormíves Céh is felvette tagjai sorába. Számos étterembe szállítanak termékeikből, amelyek éveken keresztül szinte az egyetlen csongrádi borcsaládnak számítottak ebben a kategóriában. 

Boraik tiszták és határozottak, a termőhelyi karaktert rendszerint szelíd savakban kaphatjuk meg. 

A gazda személyes megfogalmazásában: „(…) Számunkra a természethű borok készítése nem alternatíva, hanem az egyetlen követhető módszer. Annak, hogy ilyen bor kerüljön a poharunkba, komoly feltételrendszere van. Mindenekelőtt az adott földrajzi táj, a szőlőfajta, a művelési mód, a szüret időpontjának a meghatározása. De nagy jelentőséggel bírnak az évjáratok, az alkalmazott szőlőfeldolgozási és borászati technológiák, műveletek. Ez még nem minden, mert a sor végén ott van maga az ember. (…)”

A chardonnay a világfajták között a legnagyobb mennyiségben elterjedt fehérszőlőfajta. Burgundiai eredete a csongrádinál hűvösebb klímát kívánna meg termőhelyéül, de tudjuk jól: chardonnay-ból a világ legmelegebb termőhelyein (Kalifornia, Ausztrália stb.) is remek borok készülnek. Jó alkalmazkodóképessége a csongrádi homoktalajokon is megengedi, hogy jó szerkezetű bort lehessen készíteni belőle. Úgy tűnik, Somodi Sándor kitűnő viszonyban van a fajtával, hiszen a chardonnay-i rendszerint ott vannak a legjobbak között. Színében halvány citromsárga, illatában barátságosan citrusos-virágos ez a bor. Mintha nyomokban egy leheletnyi hordós érlelést éreznénk, kevés szerecsendió és vanília fűszeressége mellett. Kortyolva a bort meglepően élénk és eleven savak fogadnak. Ez, mint mindig, a jó szerkezet és érlelhetőség záloga. Bár a csongrádi borokat általában fiatalon szoktuk elfogyasztani, vannak kivételek. Ez a könnyed, mégis határozott chardonnay pedig épp egy ilyen kivétel. Az évjárat nem volt túl meleg, így ez is segítségére volt a savaknak. Cserzőanyagot csak nyomokban érzünk a borban, viszont a korty maga tartalmas és hosszú. Egy Dorozsmai ponty kitűnő kísérője lehet.

Kövessék Facebook-oldalunkat, ahol naponta találkozhatnak friss információkkal!

https://www.facebook.com/dkmtwine

 

Kapcsolódó cikkek