Bajai Halfőző Fesztivál beszámoló

Lezajlott az idei Bajai Halfőző Fesztivál. Július 8-án és 9-én minden a halról, a jó ízekről, a bajaiak életigenléséről szólt. A városka főtere ilyenkor óriási konyhává változik, a bográcsok alatt már délelőtt alágyújtanak a mesterek. A Baja környéki halászlé köztudomásúan a gyufatésztáról, a jó minőségű paprikáról és természetesen a friss halról szól. És természetesen a borról is, hiszen a bajai halászlé tipikus példája annak, hogy mit lehet kezdeni egy remek savú, könnyed kadarkával az asztalon. A Duna és a Sugovica a legjobb lelőhelye az ízletes pontyoknak, harcsáknak, kecsegéknek. Maga a főzés a férfiak dolga, ez a tudás és tapasztalat apáról fiúra száll a vidéken.

Amúgy maga a város, Baja is megér egy ráérős sétát, hiszen az egyik legszebb és leghangulatosabb barokk gyökerű kisvárosunk. Nagybaracskán, Hercegszántón, Dunaszekcsőn, Szeremlén szintén kóstolhatunk ebből a finomságból, de ezeknél a településeknél messzebbre ne merészkedjünk, ha valódi bajai halászlére vágyunk. Ezek a halak mind alkalmasak arra, hogy a legjobb halászlé készüljön belőlük. Az idei már a 25. halfőző fesztivál volt, de maga a halászlékészítés sokkal régebbre nyúlik vissza. A legtöbb halat ez a város fogyasztja, nemcsak Magyarországon, de ha az édesvízihal-fogyasztás éves átlagát számítjuk, akkor egész Európában. Baján ez már jó ideje 28-32 kiló évente.

Szinte adja magát, hogy a Baja környéki paprikás fogások mellé elsősorban kadarkát és más, könnyebb vörösbort fogyasztanak a helybeliek és a vendégek is. Az utóbbi néhány évben komoly változás következett be a hazai vörösborok kínálatában, ez alól a Hajós-Bajai borvidék sem kivétel. Sőt. Mondhatjuk, hogy adottságait tekintve ez a borvidékünk tökéletesen alkalmas könnyed, gyümölcsös, szép savakra építő és nem tanninhangsúlyos borok készítésére. Ez a környék pirospaprikával fűszerezett fogásai mellett tökéletes harmóniát tud mutatni. Mivel a világ vezető vörösboros vidékei szintén komoly erőfeszítéseket tesznek a minél könnyedebb, gyümölcsösebb és fiatalon fogyasztható borok készítése érdekében, a Duna Borrégió most kihasználhatja előnyös helyzetét.

A fotó(k) licenszét a Creative Commons Nevezd meg! 3.0 szabályozza

Kapcsolódó cikkek