Szerémségi turisztikai ajánló

Szerémségi turisztikai ajánló

Újvidék (Novi Sad) Szerbia második legnépesebb városa és egyben Vajdaság Autonóm Tartomány (Аutonomna Pokrajina Vojvodina) székhelye is; lakossága 300 000 környékén van, viszont sokak szerint már elérte a félmilliót is. A Duna-parti települést sok jelzővel lehetne illetni – egyetemi város, buliváros, fesztiválváros –, viszont egy dolog biztos: Újvidéken nehéz unatkozni. Mindenkinek nyújt valamit, legyen az a művelődés (színház, koncert) vagy a szórakozás (shopping, strandolás, sportolás). 

Újvidéken két olyan nevezetesség van, amit semmiképp sem szabad kihagyni. Az egyik maga a városközpont. A városházával szemben, a főtéren (Szabadság tér/Тrg Slobode) áll egy impozáns, XIX. században épült katolikus templom, amelyet a helyiek csak katedrálisnak (Katedrala) neveznek, habár nem minősül hivatalosan annak, a név mégis megragadt, és sokan nem is ismerik a templom valódi nevét (Mária Neve templom – Crkva Imena Marijinog). A templom bal oldalán található a város főutcája, amelyet helyi éttermek, hangulatos kávézók és neves márkák üzletei népesítenek be. A templom jobb oldalán monarchiabeli bérpaloták díszítik az utcákat. A központtól nyugatra indulva megnézhetjük a tartományi kormány épületét is, amellyel szemben megtalálhatjuk a Duna parkot (Dunavski park), amely kiválóan alkalmas egy délutáni sétára. 

Újvidék városközpontjában nappal és éjszaka is rengeteg a szórakozási lehetőség, amelyek feledhetetlen élményt nyújtanak az idelátogatóknak.

A második látványosságot a Duna másik oldalán tudjuk megcsodálni. Pétervárad (Petrovaradin) leghíresebb nevezetessége a település nevét is viselő vár, amely már a római időkben is állt, viszont mai formáját a XVIII. században nyerte el, amikor Savoyai Jenő és hadserege kiűzte a törököket a régióból. A várat bármikor meg lehet tekinteni, önállóan és idegenvezető kíséretével is. A péterváradi erődítmény (Petrovaradinska tvrđava) talán most híresebb, mint valaha volt, mivel már több mint 20 éve a nemzetközileg is elismert és híres Exit Festival helyszínéül szolgál. Évente több mint százezer fesztiválozó élvezi a négynapos eseményt, ahol rendszeresen fellépnek olyan előadók, mint David Guetta vagy Robin Schulz. Ilyenkor érdemes időben foglalni szállást a városban. 

A város közigazgatásilag Bácskához tartozik, de területi nagysága már a Duna mindkét partját elfoglalja, és hídjaival utat nyit a Szerémség (Srem) felé, amely Szerbia talán leghíresebb borvidéke. A Tarcal-hegység (Fruška Gora), egyben Vajdaság egyetlen nemzeti parkja, már több évszázada a régió bortermelő fellegvára. A Szerémség olyan borászoknak ad otthont, mint a Kovačević borászat Ürögön (Irig), vagy a karlócai (Sremski Karlovci) Kiš borászat. A szerémségi borászok évről évre remek borokkal látják el a hazai és nemzetközi piacot. Régen a vörösborok dominanciája volt észlelhető a térségben, ez mára már nem igaz, hiszen a vörösborok mellett kóstolhatunk sokfajta fehér- és rozé bort is. 

Mindenképpen többnaposra tervezzük a látogatást Újvidékre és a Szerémségbe, hiszen annyi a látnivaló, hogy egy-két nap nem elegendő idő e sokszínű térség megismerésére. Érdemes a látogatást nyárra vagy kora őszre időzíteni, hogy részt lehessen venni a fesztiválokon és a Tarcal-hegységi szüreti heteken is. 

Kövessék Facebook-oldalunkat, ahol naponta találkozhatnak friss információkkal!

https://www.facebook.com/dkmtwine(

Az újvidéki Szabadság híd (Most Slobode)
Sremski Karlovci / Karlóca
A péterváradi vár (Petrovaradin) – A fotó(k) licenszét a Creative Commons Nevezd meg! 3.0 szabályozza

Kapcsolódó cikkek