A pap bora: a Pop Ljuba brand

Szerbiában nem ritka jelenség, hogy a kolostorokban pálinkát vagy bort állítanak elő. A belgrádi Mondo hírportál (https://mondo.rs/Info/Srbija/a1652570/SVESTENIK-KOJI-PROIZVODI-VINA-Nasledio-porodicni-vinograd-i-sad-pravi-Pop-Ljubino-vino.html)  arról számolt be a napokban, hogy a Szerémségi borvidékhez tartozó Szávaszentdemeteren (Sremska Mitrovica) Ljubomir Volarević ortodox pap maga készíti a borokat, amelyek a Pop Ljuba brand alatt váltak ismertté. Ezek chardonnay alapú borok, nem ritkán eper, sárgabarack vagy őszibarack hozzáadásával.

A Tarcal-hegységben (Fruška Gora) újra fellendülő borászat egyre inkább meghódítja a hegység lábainál lévő területeket, ahol egyre több a családi borászat; ezek közül sok a régi hagyományok felélesztésén fáradozik.

Az egyik ilyen Ljuba atya borászata, amely szintén a régi hagyományokat viszi tovább  családi és egyházi értelemben. A Tarcal-hegység a szerb ortodox vallás egyik központja volt és maradt; a térségben valamikor régen 28 kolostor volt, közülük 17 még ma is működik.

– A bor a hagyományainkhoz tartozik, úrvacsora alkalmával is szükség van rá. Az egyházmegyének saját szőlőültetvényei vannak, nemkülönben a  kolostoroknak is. A borkészítésben rejlik a teremtés szépsége – nyilatkozta a Mondo hírportálnak Ljuba atya, aki olyan borokat készít, amelyek előállításához nem használ vegyszereket. A szávaszentdemeteri ortodox pap szerint ezért különlegesek a borai.

– Mi vagyunk az egyetlenek, akik azt mondják, hogy a mi borunk megromlik, ha nem isszák meg – jegyzi meg Ljubomir Volarević, aki szerint az ő bora viaszos érzetet kelt, mert nincs benne szulfát, az általa készült borokra így egységesen jellemző, hogy maga a szőlőszemből kipréselt természet. 

A Pop Ljuba márkanév ma már rendszeresen megtalálható a gasztronómiai és  borászati rendezvényeken, vásárokon, de –mint a „borász atya” mondta – a borkészítés számára nem is ezért fontos, hanem mert családi esemény, miközben a minőség megőrzése a lényeg.

– Újra megtanultunk bort inni, felismerni a minőséget és kiválasztani a nekünk megfelelő ízeket – tette még hozzá Ljuba atya, aki nemcsak szőlőből, hanem berkenyéből, kökényből, szederből és málnából is készít borokat, dzsemeket, pálinkákat is, így ízekből valóban nincs hiány.

Ami pedig végképp élményszámba megy, az a Pop Ljuba márkanévvel megjelenő fehér Bermet. Ez a Tarcal-hegység különlegessége, amely nemcsak bor, hanem orvosság is.

(A papi borászat az interneten: https://popljubinovino.rs/

Kövessék Facebook-oldalunkat, ahol naponta találkozhatnak friss információkkal!

https://www.facebook.com/dkmtwine

Kapcsolódó cikkek