Mi teszi a Kunságot tökéletes borturisztikai desztinációvá?

A borrajongók – legalábbis néha – az ismeretlent keresik. A Kunság végtelen síkságaira érkezni olyan érzés, mintha egy másik világba lépnénk – csupán rajtunk múlik, mennyi időt szánunk a felfedezésére. A szőlő szereti az ember közelségét, az utazó pedig az ízletes homoki bort fogja kedvelni. 

Az Alföldön elterülő Kunsági borvidék egyike azoknak a borturisztikai helyszíneknek, amelyek nem csak a borkedvelők számára nyújtanak megannyi élményt. A homoki borok hazája híres a természeti kincseiről, a régészeti lelőhelyeiről, a kulturális örökségéről és több borászról. A borvidék minőségi fejlődése az elmúlt években tovább folytatódott. 

A kunsági bor ereje

„Ezzel, hogy korcsmabor, nincsen szándékomban lebecsülni. Sőt. A korcsma, civilizációnknak egyik legfontosabb intézménye, sokkal fontosabb, mint például a parlament. Az egyik helyen a sebeket osztják, a másik helyen gyógyítják” – vélekedett Hamvas Béla a kunsági borokról. Az általa (nem bántó jelleggel) használt jelző ellenére minőségi borokat is előállítanak, bár kétségtelen, hogy a kövidinka, a királyleányka, a kadarka és a sárfehér hazája elvétve érlel különleges vagy egzotikus aromákkal teli borokat. Remek példa erre, hogy 2022-ben a Palmarès des Vinalies Internationales borversenyen a Font Pincészet Irsai Olivérje és Cabernet Roséja ezüstérmes lett. A Kunság borai inkább frissnek, gyümölcsösnek, lágynak és üdének mondhatók, amikkel jó leöblíteni egy finom falatot, ezért lett a régió szlogenje „A kunsági bor a mindennapok bora”. A térség borai külföldön is hírnevet szereztek maguknak. 

Magyarország a borturisták egyik kedvenc helye – de mi a helyzet a Kunsággal?

A Bounce Wine Lover’s Index beszámolójában az olvasható, hogy hazánk a tizedik helyet foglalja el a legjobb borturisztikai célpontok listáján, vagyis a borturisták egyik sokak által ismert helye. De vajon melyik a borturisták kedvenc helye?  A hazai borvidékek kedveltségét bemutató, 2021-ben közzétett borturizmus-kutatásból – amelyet a Turisztikai Marketingkommunikációs Ügynökség Nonprofit Zrt. részére készítettek – az derül ki, hogy akár a borvidék, akár az adott borászat kiválasztásánál számos szempontot mérlegelnek a turisták. A borozás élménye sokszor a természethez és egy szép tájhoz kötődik, ezért olyan népszerű Villány és Tokaj. A felmérésben a Kunsági borvidéket a megkérdezett borturisták 6 százaléka preferálta, ám a borturizmus fellendítésének érdekében a Kunságon egyre több pincelátogatással egybekötött programot, a borkészítéssel és a borkultúrával kapcsolatos látnivalókat és egyéb turisztikai szolgáltatásokat kínálnak a látogatóknak. A császártöltési Pincelakat Borház és Szálloda sváb, falusi disznótorral egybekötött borkóstolót tart, míg a Monori Pincefaluban található KultPince kézműves foglalkozásoknak és moziesteknek biztosít helyet. 

 Akár pincelátogatásra vállalkozunk, akár egy családi borászatnál nyaralunk, esetleg lazítunk egy kicsit a fenséges szőlőskertek valamelyikében, a Kunsági borvidék karakterét nem csupán a borospoharunkban fogjuk megtapasztalni!

Merre érdemes borkalandozni?

A Kunság déli részén található Soltvadkertet a borvidék egyik központjának tartják, és egyebek mellett a Frittmann Borászatról híres. Alföldi borászként Frittmann János 2007-ben kiérdemelte az Év Bortermelője címet, ami a környék más borászatai számára is áttörést hozott. A Frittman Borászat borházában borkóstoló terem és szálláshely is található, ahol lehetőség nyílik a pihenésre, míg látványpincéjükben a borturisták betekintést nyerhetnek a borkészítés menetébe.

Szintén Soltvadkerten található a Lantos Borház és Látványpince, itt a borkóstoló programon túl pincesétára és a család szőlőbirtokainak meglátogatásra is lehetőség nyílik. A bécsi Sacher kávéházra emlékeztető soltvadkerti Szent Korona Cukrászdában impozáns környezetben megannyi desszertkülönlegességgel várják az átutazókat. Ha már az ételeknél tartunk, mindenképpen ízleljük meg a lebbencslevest és slambucot, a gulyást és egy különleges desszertet, a kunsági széllelbéleltet, amely túróval, cérnametélttel és házi rétestésztával készül. Ez az étel a Kunság egyik jellegzetes finomsága, minden ünnepen vagy különleges alkalommal elkészítik. 

A már említett Frittmann Borászaton és a Lantos Borház és Látványpincén kívül Soltvadkerten a Font Pincészetet, Kunszálláson a Polyák Borászatot, Izsákon a Gedeon Birtokot, Izsák-Kurjantón a Birkás Bor- és Pálinkaházat, Akasztón a Döbrögec tanyát, Kiskőrösön az István Borházat és a Szentpéteri Borpincét javasolt felkeresni. Kiskőrösön található a híres magyar költő, Petőfi Sándor szülőháza és a Kiskőrösi Úttörténeti Múzeum, de Kiskőrös jól ismert az Old Car Museumról is, ahol nem csak a veterán autók megszállottjai kapják fel a fejüket egy-egy négy- vagy kétkerekű láttán. Kiskunfélegyházán az egykori börtön épületében – ahol a betyárvilág rettegett alakjait tartották fogságban – ma börtönmúzeum tekinthető meg. Kecskeméten a szecessziós városközpont mellett érdemes megszemlélni a Cifrapalotát és a Kecskeméti Planetáriumot is. Kisújszálláson a Kumánia Gyógy- és Strandfürdő, Tiszakécskén a Termálfürdő, Kecskeméten az élményfürdő és csúszdapark, míg Kiskunhalason a Kiskunhalasi Halas Gyógyfürdő és a Csipkeház vár minket.

Kirándulás a természetben

A Kiskunsági Nemzeti Parkot az UNESCO bioszféra-rezervátummá nyilvánította. Összterülete 570 négyzetkilométer és számos lenyűgöző látnivaló várja az érdeklődőket, köztük a Kolon-tó, amely az élővilágáról híres. A park lehetővé teszi a kirándulók számára, hogy tökéletes és érintetlen környezetben élvezhessék a helyi állat- és növényvilágot. Kiskunmajsán szamárfarmot alakítottak ki, de a Kecskeméti Vadaskert is tökéletes hely az állatbarátoknak, ahol a világ minden tájáról származó állatokat láthatják testközelből. Kiskunhalason a pusztai gyalogtúra és a sóstó-parti séta várja a látogatókat. A dunapataji Szelidi-tó egy 0,8 négyzetkilométernyi vízfelület a Kunságban, és ma a terület tökéletes szabadidős turisztikai célpontja. A tó partja kiválóan alkalmas pihenésre, étkezésre, kerékpározásra, túrázásra és horgászatra. Ezzel együtt sós vizének terápiás ereje is van. 

Kövessék Facebook-oldalunkat, ahol naponta találkozhatnak friss információkkal!

https://www.facebook.com/dkmtwine

Kapcsolódó cikkek