Palicson rendezték meg a vajdasági magyar borászok I. fesztiválját

Forrás: Bonum Vinum

Palicson rendezték meg a vajdasági magyar borászok I. fesztiválját 

2022. június 11-12-én első alkalommal tartották meg az idei Gyöngyösbokréta és Durindó kísérőrendezvényeként a Vajdasági Magyar Borászok I. Fesztiválját. A Bonum Vinum nevet viselő fesztivál elsődleges célja a finom borok kóstolása mellett az, hogy összekapcsolják a vajdasági magyar szőlészeket, borászokat. Az esemény megnyitóján Kern Imre, Szabadka alpolgármestere mondott beszédet:

– Jó Palicson lenni, mert ünnepelni jöttünk össze. Ünnepeljük a vajdasági borokat, a népi hagyományainkat és kultúránkat – kezdte köszöntőjét. A bor összekapcsolódik a néptánccal, a népzenével. Régen, amikor az őseink énekeltek, muzsikáltak vagy táncra perdültek, akkor előkerültek a borosüvegek, a poharak. A finom ital hozzájárult a jó hangulathoz. Ezért tartom kiváló ötletnek, hogy a legnagyobb vajdasági magyar népzenei és néptáncfesztivál kísérőrendezvényeként szervezték meg a Bonum Vinumot – folytatta beszédét az egyébként nagy borrajongóként ismert Kern Imre.

– A két nap alatt finom borokat ismerhettünk meg a Szabadka-Horgos borvidék legjobb válogatásaiból – írják a rendezvény Facebook-oldalán közzétett ismertetőben a szervezők. Kiemelik, ez a régió a borkészítés nagy hagyományaival rendelkezik, és az őshonos fajták mellett kipróbálhattuk a borászatok legújabb fehér-, rosé- és vörösborait is. A rendezvényen a királyhalmi (Bački Vinogradi) Amstadt, a horgosi (Horgoš) Bálint és Vass, a topolyai (Bačka Topola) Brindza, a bajmoki (Bajmok) Klinocki, a bácskossuthfalvi (Stara Moravica) Dimalis és a szabadkai (Subotica) Di Bonis borászatok vettek részt. A borok mellett lehetőség volt megkóstolni a zentaörsi Budlinka ház pálinkáit és a kishomoki Sors sajtkészítő manufaktúra termékeit.

Kövessék Facebook-oldalunkat, ahol naponta találkozhatnak friss információkkal!

https://www.facebook.com/dkmtwineo

Palicsi (Palić) - A fotó(k) licenszét a Creative Commons Nevezd meg! 3.0 szabályozza

Kapcsolódó cikkek