Kunsági Jégbor Rajnai Rizling: kényeztetés az ízlelőbimbóknak

A Birkás Pincészet Kunsági Jégbor Rajnai Rizling nevű borának nemcsak a címkéje egyedi, hanem a zamata is. Egy kandírozott gyümölcsökre és mézre emlékeztető ízű desszertborról van szó, amelynek a címkéjén egy Miranda Moti írónőtől származó idézet áll: „Az igazi lelki társ az, aki bátorít, hogy kövesd az álmaidat!” 

A fagy nem mindig válik a szőlő kárára. A tőkén hagyott, rothadtnak tűnő, aszott szőlőszemekből kiváló desszertbor nyerhető, amelynek a cukorkoncentrációja és a savtartalma is magas. A jégbor a szüret és az elkészítési mód tekintetében egyedülálló a többi, elterjedtebb borhoz képest – nincs ez másképp a Birkás Pincészet a Kunsági Jégbor Rajnai Rizling nevezetű borával sem. A jégbort a Birkás Pincészetben első ízben 2010-ben alkották meg, kísérleti jelleggel. Különlegessége, hogy míg a legtöbb szőlőt nyár végén vagy ősszel szüretelik, a jégborhoz novemberben, fagyott állapotban szedik le a túlérett, már összeaszalódott, rozsdabarna szőlőszemeket, vagyis egy late harvest (késői szüretelésű) borról van szó. A jégkristályokból álló szőlőbogyókban csak a víz fagyott meg, a cukrok és egyéb oldott szilárd anyagok azonban nem, így a szőlő préselésekor nyert must – és így a bor is – meglehetősen édes lesz. A Birkás Pincészet kisfahordós érlelésű, rajnai rizlingből készített jégbora óarany színű, koncentrált ízű, komplex illatú, magas cukor- és savtartalmú bor, ami nem bántóan édes, hanem kényezteti az ízlelőbimbókat. Alkoholtartalma 10 százalék körül mozog, ami jellemzően valamivel alacsonyabb a hagyományos asztali borokénál, vagyis kevésbé száll az ember fejébe. Mivel savakban bővelkedő borról van szó, remekül illik az érlelt sajtokhoz, füstölt húsokhoz és a libamájhoz. 

Érdekesség a jégborral kapcsolatban: rendelet írja elő, hogy a jégbor készítésére vonatkozó szándékot legalább 48 órával a tervezett szüreti időpont előtt be kell jelenteni az ültetvény területe szerint illetékes hegybíró részére.

Kövessék Facebook-oldalunkat, ahol naponta találkozhatnak friss információkkal!

https://www.facebook.com/dkmtwine

Kapcsolódó cikkek