Hónap Bora Szeptember: Csanádi Pince Sauvignon Blanc 2021- Hajós-Baja

A Hajós-Bajai borvidék kissé eltér a Duna borrégió másik két borvidékétől. Ez annak köszönhető, hogy a talajban itt nagyobb részarányt képvisel a lösz, ami koncentráltabb és komplexebb borok megszületését teszi lehetővé. Ugyanakkor borai nem keverhetők össze a Duna másik partján fekvő Szekszárd boraival sem, ahol a nagyobb domborzati változatosság kissé eltérő stílusú borokat ad. A talajviszonyok következtében a régió fehérborai viszonylag lágyak, savakban nem túl gazdagok. Ezért is van olyan nagy szerepe a borvidéken a jó savgyűjtő és savtartó fajtáknak.

A sauvignon blanc világszerte igen népszerű fajta lett az elmúlt húsz évben. Ennek magyarázata elsősorban a jellemzően intenzív és határozott, valamint könnyen felismerhető aromatikája. A Loire mentéről származik, de sokan az új-zélandi borokon keresztül ismerték meg és kerültek közel hozzá. Meghálálja a talajban található magasabb mésztartalmat, népszerűsége annak is köszönhető, hogy viszonylag jól alkalmazkodik és az eredeti termőhelytől eltérő adottságú területeken is igen szép borok készíthetők belőle.

A Csanádi Pince immár húsz éve működik, Hajós és Császártöltés települések határában művelnek 210 hektárnyi területet.  Igen korszerű, modern pincészet, ahol gazdag fajtaválasztékkal mutatják be a borvidék borait.

A bor halvány zöldes, szalmasárga. Illata tiszta és kifejezetten eleven. Idővel finom bodzás, farkasalmás, egresre emlékeztető jegyek fedezhetők fel benne. Szájban a bor kellemes, lendületes savakat mutat. Ízeiben visszaköszön az illatból már jól ismert gyümölcsösség, mellette kevés zöldfűszer érezhető. Jó arányok, közepes test. Igen behízelgő, könnyen megszerethető és élvezhető bor, a mindennapokra. Utóízében a csalán és a széna jellegzetes tulajdonságai érvényesülnek. Könnyebb fűszerezésű húsos fogásokkal, gyümölcsös salátákkal remek harmóniát ad, kiváló kísérője lehet halas fogásoknak is, de a paprika nem barátja.

Kövessék Facebook oldalunkat, ahol naponta találkozhatnak friss információkkal!

https://www.facebook.com/dkmtwine

Kapcsolódó cikkek