Tóth Tamás (Tóth Pincészet): nem túl ismert és népszerű jelenleg Magyarországon a Csongrádi borvidék

A Csongrádi borvidéken egyedülálló módon igyekszik a homoki borok népszerűsítéséhez hozzájárulni a Tóth Pincészet. Nevezett borok nagy népszerűségnek örvendenek, sokan rajonganak a nem túl savas, de elég tüzes italokért, amelyeket ez az alföldi borvidék ad. A Csongrádi borvidékhez tartozó Ásotthalmon található Tóth Pincészet vezetőjét, Tóth Tamást kérdeztük többek között a bortermelés helyzetéről a homoki szőlészet-borászat jövőjéről.

 • Kérem mutassa be pár szóban a borászati tevékenységét. Mikor honnan indult és hova tart a vállalkozása? 

A Vitifarm Kft. 1992-ben alakult a rendszerváltást követően széthulló (szétvert) Szegedi Állami Gazdaság szőlőinek, borászatának megmentésére. Azóta rengeteg átalakulás után jelenleg 35 ha szőlőterületen gazdálkodunk. A megtermelt szőlő jelentősebb részét értékesítjük, a megmaradó kb. 1/3 részt dolgozzuk fel bornak. A szőlő termelése családi gazdálkodásban, a borkészítés a Kft. tevékenysége alatt történik. Fő termelt fajtáink a rajnai rizling, ottonel muskotály, cserszegi fűszeres, chardonnay, zöldveltelini. A borkészítés során reduktív technológiát alkalmazunk, boraink frissek gyümölcsösek. Az elmúlt 30 év során mindig a fejlődést tartottuk a legfontosabbnak, lehetőségeinkhez mérten mindig igyekszünk a legmodernebb eljárásokat, technológiákat alkalmazni a borkészítés során.

 • A borászat nem is szakma, hanem életforma, gondolják sokan. Mi, laikusok is. Valóban az? 

A borászat szakma. Olyan szakma, amit az ember, ha szívvel lélekkel a sajátjaként űz, akkor az, az életmódjává is válik. Nem különbözik ez szerintem más mezőgazdasági tevékenységtől. A szőlész-borász együtt él a szőlőjével, már a művelése során figyeli, alakítja elképzeléseit az adott évjárat borairól, próbál előrelátóan tervezni, és a lehetőségekből a maximumot kihozni.

 • Pályafutása alatt rengeteg nehézséggel is meg kellett küzdeni, ez nem lehet kérdés, azonban az igen, hogy milyen régi időbeli és milyen újkori problémával szembesül egy hasonló vállalkozás? 

Jelenlegi két komoly probléma van az ágazatban melyekkel a szakma nem nagyon tud mit kezdeni. Az egyik a képzett munkaerő hiánya, a másik a szélsőségessé váló klimatikus viszonyok.

 • Forgalmazzák a boraikat a határon túl? Ha nem miért nem? 

Nem. Ami azt illeti itthon sem nagyon. Hogy mi lehet az oka? Nem túl ismert és népszerű jelenleg Magyarországon a Csongrádi borvidék. A lehetőségeink a forgalomba jutásra elég korlátozottak, leginkább helyi vendéglátóhelyekre, esetleg kisboltokra, illetve termelői borkimérésünkre korlátozódik. A kereskedők nem szívesen kezdenek az itteni borokkal, mert nem keresettek a piacon, a multik hatalma előtt nem vagyok hajlandó meghajolni és árban az általam jövedelmezőnek tartott érték alá menni.

 • Mit hoz a 2022-es év a borászata számára? az Ön számára 2022 -ben? 

lIyen évünk még nem volt. Évszázados aszály sújtja az országot, ez a szőlőknél is komoly károkat okoz a termelésben. A készülő borok minősége számomra még teljesen kiszámíthatatlan, pont mint a jelenlegi piaci helyzet.

 • Mit jelent Önnek az, hogy Kadarka? 

Én nem termesztek Kadarka szőlőt, így közelebbi kapcsolatom nincs a fajtával. Különleges, egyedi bor készíthető belőle, de a termesztésével járó extra problémák miatt fellépő extra költségek a bor árában egyáltalán nem érvényesíthetők.

 • Hová pozícionálja a borait az európai piacokon? Felveszik a versenyt a sztárolt z agyon hypolt borokkal? 

A boraink minőségét tekintve nem maradnak el más borvidékek boraitól, bár én vallom, hogy a minőségben a termőhely nagyon fontos, de megfelelő szaktudással bárhol lehet jó minőségű bort készíteni.

 • Milyen borokat készít és melyikre a legbüszkébb? 

Reduktív fehérborokat készítek. Nem tudok egyet sem kiemelni közülük, nekem mind egyformán különleges. Mindet ismerem szinte a szőlő elültetésétől kezdve, minddel egyformán dolgozok.

 • Melyik az a “konkurens” pincészet, amelynek borait szívesen fogyasztja? 

Inkább borvidékeket tudnék kiemelni, ezek a Balatoni borvidékek és az Egri borvidék. Az ő boraik állnak legközelebb hozzám.

 • Milyen alapvető problémákat lát az Ön által termelt borrégióban a borász szakma kapcsán? 

A régió szerintem tévúton jár a borkészítés céljait illetően. Rengeteg teljesen értéktelen bort adó, ám nagy tömeget termő szőlőt ültettek az elmúlt években, hogy az olcsó külföldi borokkal árversenybe szálhassanakszállhassanak. Ez nem jó. Nem vet jó fényt a magyar borokra, és letöri az árakat a saját piacunkon.  Jelenleg az egy főre jutó borfogyasztás egyre csökken Magyarországon, sokkal inkább kellene minőséggel ellátni a fogyó közönségünket, mint nagyon olcsó termékekkel.

 • Elegendő a boros események száma a a régióban? 

Nem tartom kevésnek az események számát, inkább az érdeklődők köre szűkül sajnálatos módon.

Kövessék Facebook-oldalunkat, ahol naponta találkozhatnak friss információkkal!https://www.facebook.com/dkmtwine

Kapcsolódó cikkek