Hónap Bora: Szentpéteri Irsai Olivér 2021

Szentpéteri Irsai Olivér 2021, Kunság

A Kunság és a szőlőfajta szinte összetartozó fogalmak ma már. 

Ezek a borok általában könnyűek, lágyak. Zamatanyagokban szegényebbek, nem olyan testesek, mint a domb- és hegyvidéki borvidékek borai, de a nyári időszakra például kiválóak.

A Szentpéteri Borpince Kiskőrösön gazdálkodik 65 hektár nagyságú birtokon. Évek óta ott találjuk boraikat a hazai és nemzetközi borversenyek legjobbjai között. Az Irsai Olivér intraspecifikus hibrid: pozsonyi fehér és csaba gyöngye – fajtákból előállított magyar nemesítés, amely igen komoly pályát futott be az 1930-as évek óta. Tiszta és határozott illatos karaktere, muskotályos aromái sokakat csábítottak már el egy-egy pohár borra. Bora általában könnyű, nem gazdag alkoholban, így fogyasztása valóban közkedvelt a mindennapokban. A 80-as évek közepéig csak csemegeszőlőként telepítették, de azóta kedvelt borszőlővé lépett elő. Mai termőterületének nagysága meghaladja az 1000 hektárt.  Ebből legnagyobb arányban a Kunság részesedik, majd Mátra és Balatonboglár következik. 

Nem igényel különösebb talajt, lazább homokon és kötött talajokon is jól terem. Korai érése, visszafogott savai és muskotályra emlékeztető illatvilága tette kedveltté ezt a fajtát. Borát fiatalon célszerű elfogyasztani, mert viszonylag gyorsan öregszik. Kellő gondossággal kezelve üdén tartható. Illatossága miatt a „könnyű nyári bor” egyik igen kedvelt alapanyaga. Gyakran házasítják savasabb fajtával, hogy egy kicsivel jobb tartása legyen. Általában ezzel a fajtával kezdik a szüretet, augusztus 20 körül. 

Megjelenésében halvány, zöldes árnyalású. Illata tiszta és intenzív. Gyümölcsös, szőlős karakterű behízelgő bor, ropogós zöldalma, citrusosság és egy kevés florális tónus jellemzi, melynek kóstolásakor mintha egy fürt szőlőt szemezgetnénk. Könnyed, testében is karcsú, igazi nyári sláger. Jól behűtve érdemes fogyasztani, akár frissen sült keszeg vagy egy jó házi lángos mellett. 

Kapcsolódó cikkek