A Hajós-Bajai borvidék a borturisták kedvenc helye lehetne

A bor ma már visszavonhatatlanul párosul a borturizmussal. A Hajós-Bajai borvidék tökéletes helyszínt biztosít ehhez, ráadásul számos történelmi épületnek és műemléknek ad otthont. Csak az érdeklődési körünkön és elszántságunkon múlik, mire vagyunk kíváncsiak. 

A Petőfi-sziget és Európa legnagyobb összefüggő pincefaluja csak két látványosság a sok közül Hajós-Baján. Még számos csodálatraméltó dolog, épületek, helyszínek, túrautak és ételek rejlenek erre, amelyek arra késztethetnek minket, hogy feltérképezzük a környéket. Mivel látványosságok terén a bőség zavara áll fenn, segítünk eldönteni, melyikre érdemes időt szánni.

Izgalmas hely a legendák szerelmeseinek

Hajós nevezetessége az 1728-ban épült Szent Imre római katolikus templom, de más figyelemreméltó épület is akad itt. A nagyszabású felújítást követően újra megnyílt a látogatók előtt az állítólag eredetileg a kalocsai érsek által Mária Teréziának épített rezidencia, majd később egy árvaháznak helyet adó Hajósi barokk kastély. 

Hajósi Barokk Kastély, Hajós
Forrás: https://hajos.kornyeke.hu

Az épület alatt titkos alagút húzódik meg, amely egy kútban végződik. A legendák szerint egyéb alagutak is léteznek, ezeket azonban a mai napig nem találták meg. A hajósi pincefalu 1200 présház-borospincét foglal magába, és hangulatos utcák szövik át. Pincefalu másutt is található a környéken, Nemesnádudvaron és Császárfalván. A bajai Szentháromság tér egy sor történelmi épület és műemlék gyűjtőhelye. Az egyik leghíresebb a hajdani városháza, amely 1873-ban szűnt meg. Az épület pincéjében bújik meg a Magyar Borok Háza, ahol borkóstolókat is tartanak. Bajai érdekesség a ferences templom, a hozzá csatlakozó rendház, a Türr István híd, a zsinagóga, az aradi vértanúk emlékműve és a Bácskai Kultúrpalota. 

https://kocsmaturista.hu/wp-content/uploads/2020/12/baja-es-kocsmaelete-kocsmaturista-kocsmografus-07.jpg
Bácskai Kultúrpalota (Forrás: https://kocsmaturista.hu)

Főbb borászatok és Duna Borút 

Császártöltés központjában helyezkedik el a Walter Boldizsár és első felesége nevéhez fűződő tájház, ahol a sváb családok hétköznapjaiból kaphatnak ízelítőt a turisták. A település híres Koch Józsefről, aki az 1700-as évek közepén szőlőtermesztésbe és borászkodásba fogott, és a Koch Borászat a mai napig létezik. A Szemerey-, Kovács-, Sziegl-, Knehr -, Umenhoffer, Huber- és Schön Pince, vagyis a környék legfőbb borászatai egy sor boros rendezvénynek adnak otthont, így a Koch József féle borászat mellett hozzájuk is érdemes benézni. De, nemcsak ezeket éri meg szemrevételezni, hiszen a szerb-magyar határ két felén 40 pincészetbe nyerhetnek betekintést azok, akik végig járják a Duna Borutat. Ennek során a különféle borászatok a borkóstoló mellett szállást, gasztronómiai élményeket, sőt kulturális programokat biztosítanak. A borút külön érdekessége, hogy a részvevők borturisztikai útlevélben pecséteket gyűjthetnek, ami annak igazolása, hogy melyik célállomást keresték már fel.

Természeti kincsek

A Hajós-Bajai tájakat a környező Duna és Tisza uralja. Ez Magyarország egyik legszebb vidéke, a természet és a szabadtér szerelmeseinek mennyországa. A Gemenci erdő Európa legnagyobb egybefüggő ártéri erdeje. Itt található a híres gemenci erdei vasút, amely évente több ezer látogatót vonz. 

P1790386
Gemenci Erdei Vasút (Forrás: http://gemenczrt.hu)

A Gemenci erdőben lévő Pörböly Ökoturisztikai Központ számos szolgáltatást kínál az érdeklődők számára, beleértve a szállást, kenutúrákat a Duna mellékfolyóin, hajókirándulásokat, erdei-, kerékpár- és lovaskocsis túrákat. A Császártöltésen található Vörös-mocsár tanösvény a tőzeges mocsár élővilágát mutatja be, ám Kecelen is módunkban áll végigmenni egy tanösvényen. Utóbbira a bányatavakból kialakított horgásztó partján nyílik lehetőségünk.

Mi az, amit feltétlenül érdemes Hajós-Baján enni?

Az ételekhez csak a legfrissebb alapanyagokat használják fel. A régió konyhájának jellegzetes összetevője a Duna közelségének köszönhetően a hal. Aki csak egyszer megkóstolta a gyufatésztával készített bajai halászlét ódákat zeng róla, így ottjártunkkor mi se hagyjuk ki. 

Kövessék Facebook oldalunkat, ahol naponta találkozhatnak friss információkkal!

https://www.facebook.com/dkmtwine

Kapcsolódó cikkek