A hónap bora: Dibonis Di1697 Cuvée

A hónap bora: Dibonis Di1697 Cuvée

2005-ben a Szabadka-Horgosi homokpusztán olyan szőlőtőkéket ültettek, amelyek egyáltalán nem a megszokottnak számítottak. Bóni László, a DiBonis pincészet alapítója főleg olyan vörösbort adó fajtákat telepített, mint a shiraz, cabernet franc, merlot és pinot noir, azonban a sauvignon blanc és a muscat ottonel is megtalálható itt. A világos fajtákat hagyományos módon, hordós eljárással készítik.  A borász hatalmas hangsúlyt fektet a borok megfelelő pihentetésre és érlelésére, amelyet amerikai és magyar tölgyből készült hordókban tesz meg. A pincészetben minimum két évig hagyják érni a borokat, de nem egyszer fordult elő, hogy mivel a borász úgy ítélte meg, akár négy évig sem hozták forgalomba őket. Eddigi fennállása óta a DiBonis borászat számtalan nemzetközi szakmai elismerésben részesült.

A mi választásunk a DiBonis pincészet Dibonis Di1697 Cuvée -ra esett, ami egészen elképesztő történettel rendelkezik. Bóni László, a borászat tulajdonosa készséggel mesélte el az általa készített bor történetét. 

Egy kis történelmi visszatekintéssel kezdtük a beszélgetést. Visszakanyarodtunk egészen 1697. szeptember 11-ig, a zentai csatáig, amely a török hódoltság alatti magyarországi területek visszafoglalásának egyik legjelentősebb és legvéresebb csatája volt. Ennek során a szövetséges keresztény sereg Savoyai Jenő herceg vezetésével győzelmet aratott a török hadakon, II. Musztafa szultán seregén. 

A csata kapcsán  az 1950-es években Zenta város versenypályázatot írt ki a Zentai csata című festmény másolatának megfestésére, amelyet Eisenhut Ferenc (Franz Xaver Eisenhut) készített. Öt jelentős művészen kívül a fiatal Száva Stojkov festőtanonc pályázaton kívül állt neki a saját alkotásának. Az értékelést végző szakmai zsűri tetszését az ő festménye nyerte el, ami viszont sajnálatos és rejtélyes módon még aznap este eltűnt. 25 évvel később a zombori megyeháza nyugdíjba vonult portása árulta el Stojkovnak, ki lopta el képet, és hol találja meg. Kiderült, hogy egy akkori híres politikus felesége volt az elkövető. Stojkov nem volt rest megkeresni a művét, sikerrel járt, vissza is kapta.

A hónap bora: Dibonis Di1697 Cuvée
A hónap bora: Dibonis Di1697 Cuvée

Bóni Lászlót négy évvel ezelőtt felkereste a Zenta Turisztikai Egyesület, hogy készítsen egy speciális cuvée-t. A borász természetesen igent mondott, majd megalkotta a különleges borát. Azonban a bor címkéjének kinézete kérdéses volt. Bóni László kitalálta, hogy a szóban forgó festményt szeretné a címkén látni, amelyre Stojkov fiától meg is kapta az engedélyt. Azonban azt, a történelmi utalás miatt jogilag nem használhatták volna fel. Ekkor találta ki Bóni László, hogy az 1697 nem évszám lesz, hanem a bor ára. Zseniális csavarként a cuvée-t Zomborkán A történelem, a művészet és a bor találkozása rendezvény keretein belül mutatták be. Összetételét tekintve 60 százaléka shiraz, 20 százaléka cabernet sauvignon, 10-10 százaléka pedig merlot és cabernet franc.

A rendkívül szép cuvée-t sötét ibolyaszín jellemzi. Nagyon gazdag textúrájú bor, ami ízében és illatában puha és intenzív. Aromáját a harmonikus tanninok és kifinomult savak teszik élvezetesebbé. A vörös bogyós erdei gyümölcsök dominálnak benne, amit a borsos fűszeresség egészít ki. Kiváló párosítás lehet a vörös húsokból készült ételekhez, de a magyaros és fűszeres fogások kiváló kísérőjeként is megállja a helyét.

Kövessék Facebook oldalunkat, ahol naponta találkozhatnak friss információkkal!

https://www.facebook.com/dkmtwine

 

Kapcsolódó cikkek