2022-ben is Orbán-napi Borünnep!

2022-ben is Orbán-napi Borünnep! 

A hajósi Pincefalu, a bor, Szent Orbán és a kultúra rendezvénnyé történő összefonódása nem mai történet. Ha azt mondják  Hajós, azt válaszolják Pincefalu. 

Hajósi pincefalu Forrás: Wikipédia

 

Ha Pincefalu, akkor a helyiek válasza, hogy Orbán-nap! 

Az évszázados hagyományú borászati régiónak már 1728-ból vannak olyan írásos emlékei, amelyek azt bizonyítják, hogy a betelepülő svábok azokban az időkben szőlővel és borral foglalkoztak. 

Május utolsó hétvégéjén 2022-ben is Orbán-napi Borünnep, minden borkedvelő számára kötelező program, hiszen a csalódás kizárt!  

A háromnapos rendezvény igazi népünnepély és hagyománnyá vált a hajósi Pincefaluban. A Kalocsai-Sárköz vidéken megtartott mezőgazdasági, kulturális és gasztronómiai seregszemle, Kalocsa, Hajós és térségének kiemelkedő látogatottságú turisztikai attrakciója. 

Mire számíthatunk? 

A termő szőlőtőkék alatt húzódó 20-50 méter hosszú pince alagutakban sorakozunk majd a zamatos vörös- és fehérbort rejtő hordók előtt.

Tudta, hogy a kis faluban 1200 présház van, ami azt jelenti, hogy minden második ott lakóra jut egy? 

Bár nyugalmas és csendes pincefaluról beszélünk, az ünnep alatt minden megtelik élettel és vidámsággal, valamint persze a poharak is a legjobb “hazaival”. 

Itt ugyanis tényleg minden a borról és a szőlőről szól.

Ahogyan a helyi szervezők fogalmaznak: tisztelegjenek Önök is a borászok védőszentje, Szent Orbán előtt és emeljük együtt poharainkat a majd 300 éve ideérkezett első szőlőtermesztők egészségére!

Mi sem kívánhatunk jobbat! 

Kövessék Facebook oldalunkat, ahol naponta találkozhatnak friss információkkal!

https://www.facebook.com/dkmtwine

Kapcsolódó cikkek