Fontos szőlőfajok tűnhetnek el az évszázad végére

Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében vizsgálták a fenntartható mezőgazdaság és vidékfejlesztés lehetőségeit, ezen belül a szőlő és a klíma kapcsolatát.  A rendelkezésre álló, több évtizedes adatok elemzése alapján a legnagyobb vesztes a kékfrankos, a szürkebarát, a tramini és sauvignon blanc lehet. 

Fókuszban a Csongrádi, Hajós-Bajai, Kunsági és Pécsi borvidék

„Tudni szerettük volna hogyan változnak Magyarországon a szőlőtermesztés és borkészítés klimatikus feltételei a jövőben” – vázolta értekezésében az egri Eszterházy Károly Egyetemen Lakatos László egyetemi docens, a Környezettudományi és Tájökológiai tanszék vezetője.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsától érkező adatokat vették alapul a kutatók, a termésadatokat az egész országra vetítve. A termesztő területeken jellemző időjárási tényezőket és változókat vetették össze a szőlőtermés mennyiségével, így statisztikailag értékelhetőbb adatokhoz jutottak a tudósok. A nevezett borvidékek esetében a legkisebb a terméskorlátozás az ország egészéhez képest, ez azt jelenti, hogy az alföldi borvidékek esetében a szőlőtermés mennyiségét kevésbé érintették az idei év időjárási körülményei, a minőségi értékek még kérdésesek.

A cikket hamarosan folytatjuk, addig is kövessék Facebook-oldalunkat, ahol naponta találkozhatnak friss információkkal!

A folytatásban:

2. Csongrád, Hajós-Baja és Kunság a fókuszban: őshonos fajok kerültek veszélybe 

https://www.facebook.com/dkmtwine

Képek forrása: Wikipédia Commons

Kapcsolódó cikkek